Hva er informasjon?

Selv om de fleste av oss tror vi vet hva vi mener når vi sier “informasjon”, hevder denne videoen at vi av og til forveksler mediumet med beskjeden (via Arne Krokan og information aestetichs)

Utdrag fra kommentarene til bloggposten:

What happens to learning that has no identifiable immediate objective? Or getting something from information that is completely different from what the author intended? Or absorbing information that has no other purpose than the joy of finding out something new? [...] Information is anything that communicates facts to increase understanding of the world. Methods of doing this might be more or less appropriate for a given objective or audience [...]

Information is anything that diminishes uncertainty

[...] information is a temporary result of a relational process. It’s actually the work to give a form. To put In a Form. And this form has to be recognized. It’s only when I’m satisfied with one of your answers, and when you’ve checked someway that I’m not missing something that information exist. In a way the problem is not What is information?, but When is information?

Information is news of difference. When it’s a difference that makes a difference it has meaning.

The point that is being made here is related to the definition of information [...] The distinction between information, data, and knowledge. The cups, an orange, a green and a red cup… are all data until they are given context and made relevant in the way that the film is talking about. It’s at that point the orange cup becomes “information”.

Se også

4 kommentarer så langt

 1. andy sa onsdag, 4. mars 2009

  Hva er sammenhengen mellom informasjon og en melding?

  En melding bærer informasjon? Da er det vel meldingen som helhet som er informasjonen som tolkes av mottaker?

  Med delt intensjon vil vel også både mottaker og avsender tolke de fleste aspektene likt? Misforståelser mellom medium og innhold oppstår når det er avvik i bakgrunnskunnskap og intensjoner til de to partene?

  Interessant å se at du har brukt aktivitetsteori tidligere (jf. informasjonsbærer-linken), har skumlest litt om det nå. Det er absolutt en del interessante implikasjoner for informatikere der…

 2. Lars K sa onsdag, 4. mars 2009

  Det har absolutt implikasjoner for informatikere - hvis du er interessert, dykk inn i tekster om brukersentrert design, start gjerne med denne kritikken fra Don Norman.

  Som jeg skrev i posten du referer til

  Vi kan designe ‘constraints‘ for brukerens aktivitet, men samtidig sier aktivitetsteorien at det er gjennom realisering av bruk i en sosial setting at den tilsiktede bruken blir tydelig for brukeren.

  I overført betydning: Et vindu er designet for å se igjennom, men det kan også knuses ved å kaste en stein i det :-)

 3. Jon Olav sa fredag, 13. mars 2009

  Videoen er fin, men eg synest nok den hoppar over eit viktig punkt: at valg og bruk av medium også påverkar beskjeden (eller informasjonen om du vil). Marshall McLuhan hadde eit godt poeng når han sa “the medium is the message”..

 4. Lars K sa søndag, 22. mars 2009

  Takk for kommentar, Jon Olav, har lest på bloggen din, spennende stipendiat du har :)

  Enig med deg at den ikke kommenterer valg og bruk av medium inngående, men allikevel “informasjon har ingen form - vi gir form til informasjonen”. Jeg kan velge om jeg vil sende en middagsinvitasjon som tekstmelding eller som brev i postkassen. Valget påvirker budskapet selv om informasjonen er den samme. Mottakeren tolker invitasjonen ut i fra sin “historie”, og jeg som avsender bør kjenne denne historien for å vite hva som passer det budskapet jeg vil formidle. Er det en høytidelig middag eller bare en vennekveld?

  Det morsomme er at disse preferansene endrer seg. Mine besteforeldre har begynt å sende epost med venner uten å være erfaren med det som medium. Det oppstår lett misforståelser når avsender og mottaker oppfatter e-post som ‘brev’, ’samtale’ og ‘kjedebrev-formidler’ om hverandre. Ikke bare påvirker valget av medium beskjeden, men jeg tror det vi påvirkes av endrer seg like ofte som mediene endrer seg.

Vil du kommentere?

E-postadressen din vil ikke bli vist til andre