Interaction ‘09 Designing Natural Interfaces

Nathan Moody fra stimulant.io forteller om sitt arbeid med å designe for naturlige grensesnitt og multitouch, som i all hovedsak dreier seg om å lage interface til datamaskiner som ikke ser ut som datamaskiner. Det handler om direktemanipulering av objekter og innhold, grensesnittet må være lett å forstå og forutsigbart.

Innholdet er grensesnittet.

Alle som jobber med GUI har kunnskapen til å jobbe med NUI. Men for å gjøre en god jobb må du ‘undo’ en del kunnskap om hvordan brukeren skal manipulere data.

Hvordan jobber de?

Prosess: Konseptuell design; Iterasjon på papir, storytelling boards.

Resultater: Interaksjonsdesign; De lager et visuelt språk for å illustrere, hvordan dobbelklikker du, hvordan slette et objekt, osv. Dette lager de også wireframes på.

Resultater: Previz; previsualiseringer som viser hvordan ting skal fungere gjennom eksempler. Designere og utviklere referere bare til “the movie” hvis det er diskusjon om hvordan en interaksjon skal være.

Prototyping: Work at scale! Dette er kritisk, du må få en følelse av hvordan designet henger sammen. De monterer spesialtilpassede test-oppsett for å teste, samtidig som de tester når designet i riktig miljø.

Han viser flere produkter de har gjort, det meste bakprojektert multitouch.

Utfordringer:

  • Håndtere brukerforventninger
  • Fasilitere natural and gestural input
  • Designe storformat interaksjoner
  • Designe for 360 interaksjoner

Han skryter av vanntingen til Microsoft Surface som er utrolig appelerende på folk, de vil prøve den og leke med den.

De har gjort ting som ikke funker hvor stakeholderne har vært negative til det “lekne” og vil heller ha cheezy reklamespots. De arbeider mye med å endre mind set, særlig på klientene.

Virtuelle keyboards er forferdelige, høy error-rate. Prøv å unngå det.

Hvordan endre GUI-vanene?

Du må balansere forventninger fra brukerene. Hvordan lærer du bort at du ikke har en scrollbar på iPhone?

Never control by proxy when you can control directly

Andre forventninger bør du innfri, som for eksempel å beholde lukk-knappen oppe til høyre. Brukerne er vant med det og slike funksjoner er vanskelig å designe annerledes.

Bruk metaforer. Med multitouch går man fra metaforisk til virtuell fremstilling av virkeligheten. Der tradisjonelle datamaskiner er bundet til metaforer kan man med multitouch gjøre den virkelige verden virtuell.

Design for forgivness. Pass på at brukerne ikke føler at de feiler når de utforsker interaksjonsmulighetene. Hver input må høres eller bli gjenkjent, og denne fremmede enheten må gi en slags tilbakemelding slik at brukerne forstår at den er interaktiv.

Ufordringer med input
Det kan være vanskelig å bestemme hvilken finger som tar på skjermen. Surface har fancy matte som regner ut vinkel på skyggen til fingrene. Viktig å huske at dette ikke er to mus som er plugget i maskinen. Sesjonshåndtering og sporing av bruk er viktig. Han kaller tilgjengelighets-aspekter for en akilleshæl ved denne interaksjonsmåten. Og “virtual keyboards suck.”

Mange av løsningene bakgrunnsbelyst. Det gjør at ting ikke ser så skarpt ut når du står nærme. Tenk på menneskets synsevne: Mennesket har ca 220 px i sitt synsfelt, viktig å huske på at brukerne står nærme skjermen og at tekst og grafikk må tilpasses.

Utfordringer ved flerbrukere
Kontekst og egnethet; når gir dette mening? Moody hevdet NUI ikke nødvendigvis egner seg i samarbeidende miljøer, men kan være en bra ting i kompetitive. Gir det noen fordeler?

Hvem har kontrol? Og over hva? Lokal vs global kontroll er viktig på systemnivå, men også for brukerne. En person må kunne gjøre noe uten å stenge for andre brukeres kontroll.

Typiske utfordringer ved table computing er orienteringen, hvilken vei skal grensesnittet vende seg. Disse systemene er ofte mer komfortable å bruke enn vertikale systemer.

Forskjellen mellom hjemmelagde multitouchsystemer og Surface:

  • Optisk visuelt system, du kan orientere ting etter skyggen på dette
  • Objektgjenkjenning
  • Robust SDK - det betyr utrolig mye når det gjelder skalering
  • Det har en god stivhet
  • Det er produktifisert og godt produsert

Noen tanker til slutt

Be natural. Bruk metaforer og getstures som er naturlige.
Be social. Design for interaksjone ovenfor eller utenfor bordet
Be aware. Være imidiate og tilgi uventet input

Idag er ikke ‘natural’ = ‘kjent’. Det må være forutsigbart og mulig å lære uten instruksjoner. Årsak og virkning av en bruker kan bli observert av en annen bruker. Stol på nysgjerrighet. Know your hardware.

Virkelig mimikk har betydning, bruk tid på å forske på hva folk gjør for å lære om dette. Se hvordan folk snakker med hverandre, får råd, hvordan de sykler og utfører aktiviteter.

Lær av andre industrier: spilldesign, industridesign, spesialeffekter, og lignende.

Test som en besatt feiging. Test tidlig og ofte - og på riktig hardware.

Og ja: de får mange henvendelser fra klienter som ønsker å bestille “sånn som Tom Cruise har i Minority Report”. Jeg likte foredraget spesielt godt fordi det ga mange a-ha opplevelser, særlig fokuset på content = interface og viktigheten av å teste i riktig skala og oppsett.

På konferansen fikk jeg teste Surface, det er virkelig et kraftig og sosialt system. Har testet et hjemmelaget multitouch-oppsett tidligere, men det er en helt annen opplevelse å manipulere dataen direkte. NUI is the new loud. Det føles veldig riktig å “ta på data.”

Hva tror du om NUI? Har du spørsmål eller kommentarer, bruk kommentarfeltet…

Ingen kommentarer ennå

Vil du kommentere?

E-postadressen din vil ikke bli vist til andre