Interaction ‘09 Irrational behavior

Keynote med Robert Fabricant fra Frog Design begynner med følgende budskap:

Interaction design is not about computing technology

Technology is not our medium - behaviour is

Datamaskiner brukes for mye som eksempler på hva teknologien kan gjøre, vi låser oss selv til teknologiens begrensninger.

Robert Fabricant, av Shoobe på flickr

Interaksjonsdesigner har en universell tiltrekning til datavisualisering. Han viser eksempler fra sitt eget liv og hvordan han forsøker å illustrere sitt eget familietre med penn og papir. Det er akkurat som om interaksjonsdesignere har et gen som handler om å overføre informasjon til visuelle fremstillingersom skal gjøre informasjonen lettere å forstå. Dette preger også arbeidet vårt.

Han viser flere eksempler på teknologi som skal gjøre hverdagen bedre og hvordan denne preges av grafer, tabeller og tall. Noen forsøker å lage nye metaforer, han viser “grønn teknologi” og bruken av trær, planter og blader til å visualisere friskt, sunt, miljøvennlig, osv.

Frog Design har jobbet med en dings som skal hjelpe brukeren å stresse ned. Dingsen monitorerer fysiologiske data som hjerteslag over tid og skal gi feedback til brukeren om stressnivå.

I dette arbeidet møtte de problemer med å motivere brukerne. Uansett hvor mye arbeid de la i den visuelle presentasjon av stressnivået til brukeren, klarte de ikke å motivere til bruken av den. Metaforene de hadde brukt - fra grafer og diagrammer til fugler, skyer og trær - fungerte ikke. Brukerne likte det de så, men de fikk ikke brukerne til å ville bruke den.

Hvorfor ikke?

Arbeidet ble gjort etter en tradisjonell modell basert på sporing av data, måling og analyse: Hvordan presentere informasjon og data på en forståelig måte? Dette fungerer ikke for slike tjenester/produkter.

Vi trenger en ny modell, fortsetter han og viser bilder av:

 • neglelakk som smaker vondt
 • en sykkelsti hvor lys i bakken viser hvor veien går
 • stikkontakter som ser ut som gullrøtter med det grønne som vokser ut ettersom den blir stående i stikkontakten

I arbeid med design er det viktig å bruke effekter som folk kan oppfatte.

Han viser et speedometer hvor nålen bøyer seg når du kjører lite effektivt - det er et ekstremt tydelig design, fordi nålen oppfører seg unormalt.

Alternativt design av speedometer, av Shoobe på flickr

Hvorfor ikke bruke et bilde av ansiktet til Dick Cheney på en strømkontakt som forteller om strømforbruket ditt - “han har gjort så mye skadelig for oss.” For å demonstrere hvordan slike plugger er designet i dag viser han et stikkontakt med et display hvor en bitteliten stjerne skal fortelle brukeren at han er flink.

Belønnings-stjerne hos Ambient's energyjoule

Designere må lage bedre belønningssystemer enn det… Ikke skrem brukerne, men gi de belønninger. I hverdagen får vi belønning i enkle ting som kaffe, alkohol og nikotin. Designere må arbeide for å redusere kompleksiteten i budskapet sitt, vi er faretruende nær å overvelde brukere med informasjon.

Så snakker han om Consumer Driven Health Care og patientslikeme.com. Slipp styrken til forbrukerne løs ved å inkludere de. Vi er sosiale vesener, la folk sammenlikne seg med hverandre.

Hva med å gi en oversikt over strømforbruket ditt sammenliknet med resten av nabolaget? Ikke hvordan du står i forhold til resten av nabolaget, men hvordan du forbruker strøm i forhold til de som er flinke i nabolaget ditt. Det er motiverende.

I sosialomsorgen er det mye snakk om hvor viktig ringen av mennesker rundt pasienten er. Disse må også inkluderes i helsearbeidet fordi de blir påvirket av pasientens situasjon. Det er viktig både for pasienten og for menneskene rundt.

Gammel modell: sporing, måling og analyse (tracking, measurement & analysis)

Ny modell: aktualitet, innflytelse og omfang (immediacy, influence & impact)

I jakten etter en modell som beskriver disse tankene bedre kom han over Jess McMulling sitt rammeverk.

Hvordan kan vi måle omfanget av det vi gjør?

Han forteller om Prosjekt Masiluleke. Designarbeidet hadde som hensikt å gjøre det enklere for Sør-Afrikanere å teste seg for hiv, både sosialt og praktisk, slik at helsemyndighetene kan gjøre opplysningsarbeidet enklere og følge opp smittede bedre. De har tidligere hatt problemer med å nå ut til særlig menn, noe prosjektet har gjort enklere. Historien er sterk, han gir mye plass til den i foredraget.

Budskapet er at design kan og bør påvirke, og at det er menneskers adferd og oppførsel som er vårt medium.

Sustainability: our problem

Fabricant tok videre det John Tackara fokuserte på i sitt foredrag: bransjen må fokusere mer på nye designemner med bærekraftighet som hovedmål. Prosjekt M var et godt case i så måte. Fabricant var praktisk og inkluderte flere tanker og problemer de hadde hatt underveis i foredraget sitt. Selv om ikke alle prosjekter vil ha likt omfang som Prosjekt M eller de prosjektene Tackara mener designere bør konsentrere seg om, har Fabricant gode innspill på hvordan involvere brukere i design av engasjerende tjenester og produkter, og hva som skal til for at de motiveres for å ta disse i bruk.

Foredraget var først og fremst inspirerende, i takt med de linjene hovedforedragene hadde. Med det var også en idévekker i forhold til hvordan alt fra lokale tjenester som vektklubber og klimaklubber, til helseinformatikk, kommunal resirkulering og enøk-tiltak kan utformes. Og hva som skal til.

Har du kommentarer eller spørsmål til oppsummeringene, legg gjerne igjen en kommentar…

4 kommentarer så langt

 1. Ida sa fredag, 13. februar 2009

  Veldig inspirerende!

 2. Marit Rossnes sa fredag, 13. februar 2009

  Det var et veldig inspirerende foredrag - dog oppsummering, Lars!

  Jeg synes Fabricant var den eneste som klarte å trekke trådene fra en visjon om å designe for “bærekraft” til noe konkret og håndfast.

 3. Marit Rossnes sa fredag, 13. februar 2009

  Ops, skulle være “god oppsummering”, ikke “dog oppsummering”. Var i bakvendtland der et øyeblikk…

 4. Lars K sa mandag, 16. februar 2009

  Helt enig, det var noe med det å høre “vi må tenke annerledes” og se resultater fra slikt arbeid, enn å bare bli oppfordret… Fikk inntrykk av twitter oppdateringene under foredraget at flere kjente til Prosjekt M, men det var helt nytt for meg

Vil du kommentere?

E-postadressen din vil ikke bli vist til andre