Gode innganger gir sympatiske nettsteder

StudentWeb er en typisk tjeneste jeg kan møte med usikkerhet og irritasjon hver gang jeg er innom. Samtidig vet jeg at alle studenter ved NTNU (og UiB og UiO, m.fl.) må forholde seg til nettjenesten og er avhengig av den for å få registrert og fulgt opp studieprogresjonen sin. StudentWebsidene gir studenter tilgang til data som utdanningsplan, eksamensoppmelding, semesteravgifter og karakterer.

Som bruker av en nettjeneste er det ikke gøy å være usikker på om det du gjør eller har gjort er riktig og tilstrekkelig. Det gjelder for nye og erfarne studenter i møte med StudentWeb også. I denne bloggposten vil jeg bruke StudentWeb som utgangspunkt når jeg beskriver gode innganger. Fordi denne bloggposten skal handle om gode innganger generelt og ikke StudentWeb spesielt kommer jeg ikke til å kommentere tungvint venstremeny, dårlig prioritering av innhold og ukritisk bruk av system- og stammespråk.

Jeg skriver heller ikke om dette fordi det er spesielt for StudentWeb, men fordi flere nettjenester kunne vært flinkere med å forstå konteksten av en oppgave og gjøre det enklere for brukeren å nå sitt mål.

Nedenfor er et skjermbilde av hvordan forsiden til StudentWeb ser ut etter innlogging.

På forsiden er det uthevet to linjer med viktig informasjon for meg nå før semesteret starter.

 • Du er ikke semesterregistrert Vår 2009
 • Semesteravgift er ikke betalt Vår 2009. På betalingssiden får du mer informasjon om betaling av semesteravgift.

Å ikke være ‘semesterregistrert Vår 2009’ høres skummelt ut når du vet at både studiefremtid og lånekasseutbetalinger forutsetter dette. Det høres mer ut som en advarsel enn en ting jeg må inn på StudentWeb for å få hjelp til å ordne. At semesteravgiften ikke er betalt er et godt tips, her får jeg også en beskrivelse på hvordan jeg kan løse dette.

En påminnelse om viktige oppgaver kan være bra å fremheve på et nettsted som har en så spesifikk funksjon som StudentWeb. Men kunne det vært gjort annerledes?

Et eksempel på det jeg kaller en god inngang er glemt passord-lenken sammen med innloggingsfunksjonen på typisk nettsted. Forestill deg å ikke finne den lenken hvis du skal logge inn og har glemt passordet. Du vet funksjonen finnes et sted på nettsiden, men hvor skal du begynne?

Eksempel på plassering av glemt passord-lenke hos facebook.

Glemt passord-lenken er ikke plassert ved siden av innloggingsfeltene fordi det er en funksjon som er mye brukt, men fordi det er en oppgave brukeren kan trenge hjelp med i en slik situasjon.

Flickr.com er flinke til å skape gode innganger rundt om på sidene sine. Når du som ny bruker har fullført profilen din, gir en kort tekst hint om hva du kan gjøre. I stedet for å forklare dette i lange ordelag eller med omfattende beskrivelser lenker flickr til funksjonene hvor du kan utføre oppgavene dine - eller utforske nettstedet videre.

Hvordan hadde flickr vært uten gode innganger? Et noe banalt eksempel på hvordan flickr sin hilsen til nye brukere hadde sett ut er illustrert nedenfor. En metabeskrivelse av funksjonalitet i stedet for direktelenking er dessverre vanlig på mange nettsteder.

Et annet nettsted som gir brukerne gode innganger er nettverktøyet dopplr.com for folk som reiser. Her finner brukerne veier videre til viktige og sentrale oppgaver uten å måtte navigere et menysystem som en venstremeny.

dopplr_trondheim_godeinnganger

Hvordan kan StudentWeb skape gode innganger?

StudentWeb minner meg på viktige oppgaver de kan hjelpe meg med å løse. Men hvorfor må jeg leke gjemsel med funksjonene når jeg er i riktig kontekst?

De to beskjedene jeg får når jeg logger inn kan løses ved å gå inn på henholdsvis Registreringer og Bestillinger i venstremenyen. Jeg får altså utført oppgavene på StudentWeb, men må lete meg frem til riktig punkt i menyen.

I eksempelet nedenfor gir påminnelsene veier videre der hvor brukeren får løst oppgaven.

studweb_beskjed_godeinnganger

Om StudentWeb lenker direkte til disse funksjonene ved hjelp av tydelige, meningsbærende lenker får brukeren et helt annet møte med nettstedet.

Ved å hjelpe brukeren å nå sitt mål gjennom gode innganger viser nettstedet forståelse for brukerens behov og velvilje til å gjøre oppgaven enklere for brukeren.

7 kommentarer så langt

 1. Morten sa onsdag, 14. januar 2009

  Takk for at du tar opp et tema som dette, Lars. En av mine nyttårsmål var å registere meg på MinSide på norge.no slik at jeg angivelig skal kunne ha tilgang på offentlige tjenester som Lånekassen og Skatteetaten samt et velde av andre tjenester.

  For å gjøre dette har man fått tilsendt et ark i vanlig postgang med ett sett pinkoder. Dette ble mottatt i desember 2008 for bruk i 2009. Hvorfor løsark? Hvorfor kunne ikke dette blitt sendt digitalt? Eller vært tilgjengelig i kryptert form et sted?

  Registeringsprosessen gikk ok selv om den er særs omstendelig med diverse epostbekreftelser og tre-klikk-frem-og-fire-tilbake-logikk. Tanken til Fornyingsdepartementet er veldig god, men da jeg skal sjekke renter og nedbetalingsplan for studielånet mitt befinner jeg meg i samme situasjon som du beskriver over. Det er begrepsforvirring (Hva er egentlig forskjellen på ‘Registering’ og ‘Bestilling’ i disse kontekstene? ‘Endringer’ og ‘Innstillinger’ er et annet eksempel.) Denne letingen etter faner, lenker og riktige steder på nettstedet skaper frustrasjon og fører til at man kvier seg for å logge seg på og bruke det aktivt. Det er synd.

  Jeg ønsker det offentlige velkommen til å forenkle mitt byråkrati, men skulle gjerne sett at de dro nytte av en kompetanse du beskriver om eksempelvis de gode inngangene - for er inngangen god kan utgangen bli lykkelig for nettbrukeren.

  Morten

 2. Ida sa onsdag, 14. januar 2009

  Først litt skryt: kjempebra post! bra eksempler! bra illustrasjoner!

  Ad Studweb, hvor ille det er fatt for den siden er jo illustrerende ved at det finnes en BRUKSANVISNING. Herregud.

 3. aggi sa torsdag, 15. januar 2009

  Denne kan du jo bare printe ut og ta med på neste møte i brukerutvalget ditt, Ida :)

 4. Bjarne Muri sa torsdag, 15. januar 2009

  Knall post! og bra eksempler av Morten :)

  Det som slår meg med disse tunge systemene som norge.no og studweb er at de er gamle byråkratiske systemer. Det kan ikke ha noe med at de gamle termene og arbeidsoppgavene i tidligere departementer og avdelinger skal ivaretas? Kanskje var der den bestillingsgruppe og en reigistreringsgruppe før, og for ikke å støte disse menneskene er det som det er i dag? Kanskje det faktisk var de som jobbet her som var kunder for it-systemet når det ble laget?
  Dette retferdigjør ikke det tungvinte virrvarret som trenger bruksanvisning som ida påpeker, men det forklarer saken og viser forskjellen på kunde og bruker (dersom det er tilfellet).

  Håper Lars sender en mail til uio med det forbedrede bildet av studweb til UIO, det er de som eier studweb.no domenet, klarte ikke finne ut hvem som lager det.

 5. Ida sa torsdag, 15. januar 2009

  @aggi jeg sendte blogposten til Bjørg Danielsen i informasjonsavdelingen.. Hun har mye med NTNUs hjemmesider å gjøre, hvert fall.

 6. andy sa torsdag, 15. januar 2009

  Studweb er et monster (se f.eks. http://studweb.uio.no/ eller http://studweb.uib.no/ ), å få gjennomført forandringer sitter nok fryktelig langt inne. Antar at det er et sammensurium av juridisk rygg-dekning og dårlig tilpasning av gamle rutiner som er skylden i dagens utforming.

  Det tar vel omlag 3-4 år med konstant hodevridning før man innser hvordan ting henger sammen. Mitt triks var å tenke som en saksbehandler, og ikke en bruker. Likevel er det et par ting som er snodig, pluss det faktum at du kan ende opp i situasjoner hvor studweb ikke inneholder den store sannheten.

  Det trenger litt opprøskning i systemet. Spesielt når den virkelige verden snakker om å “være oppmeldt i fag”, mens systemene skiller mellom vurderingsmeldinger og undervisningsmeldinger… (som et eksempel)

  @Morten: kodekort for Norge.no synes jeg er helt okei. Det er faktisk genialt at det kommer på papir. Hva annet er så lett å bruke som papir. Det gir muligheten til å få andre (den eldre garde og familiemedlemmer?) til å hjelpe deg med ting du tidligere hadde måtte stå i telefonkø for.

  Du trenger ikke en datamaskin for å få tilgang, du kan låne andre sin (noe som ikke ville vært spes. safe med en hel-elektronisk løsning). Det er også en grei sikkerhetsavveining. Jeg kan kopiere opp kortet og ha en kopi på jobb og en hjemme (dette er faktisk et stort poeng da dette også nå brukes for å få tilgang til Altinn som er både et fagsystem og i bruk privat, med samme tilgang).

  Videre gir det også en grei autentisering av bestiller da den kobler sammen bestiller og folkeregister (du kan seff hente posten til andre, men det innebærer et fnugg av spatialt aspekt ved å stjele en identitet utover å sitte på gutterommet og drive jævelskap).

 7. Lars K sa fredag, 16. januar 2009

  Takk for alle kommentarer, denne posten ble til etter altformange feiltrykk, misforståelser og lite tilfredsstillende møter med en side som er vanskelig å forstå og navigere.

  Det har jeg visst ikke vært alene om: Av kommentarene deres leser jeg om et nettsted som er designet for saksbehandlere, med oppbygning som en vrengt organisasjon full av “stammespråk” som innsyn, bestilling og melding…

  Det er ikke sånn at gode innganger redder StudentWeb, men det kan være et enkelt skritt mot et mer brukervennlig nettsted.

Vil du kommentere?

E-postadressen din vil ikke bli vist til andre