Enkelhet og hjulet

John Maeda har skrevet Laws of Simplicity hvor han utdyper et paradoksalt komplekst emne: Enkelhet. Boken handler om å balansere enkelhet og kompleksitet i forretningsvirksomhet, teknologi og design.

Det gjør han gjennom å formulere ti lover.

Han trekker frem iPodens rene og enkle design, og viser også hvordan utviklingen i dette designet har gått fra enkelt til enda enklere.

Endringer i design av iPod-hjulet

Lov nummer 10 sier:

“Simplicity is about subtracting the obvious, and adding the meaningful”

Du har kanskje sett farsotten til The Onion den siste uken? Videoen spiller på hypen rundt lanseringen av nye Apple produkter. I Onions versjon av Apple-verden er MacBook Wheel et fantastisk revolusjonerende produkt - det er så enkelt! Tastaturet har blitt erstattet med et hjul.

QWERTY-tastaturet, det tastaturet som er vanlig i dag, er en gammel standard. Tastene er utformet slik fordi hammerne på gamle skrivemaskiner ikke skulle kile seg fast i hverandre. Det er med andre ord ikke den mest hensiktsmessige utformingen ut fra hvilke bokstaver og tegn som brukes oftest.

Hvordan gir vi input til dingsene våre i nær fremtid? Er det med tankene eller skygger og projisering? Er the Onions visjoner så veldig utenkelige? Hva kommer vi til å le av i fremtiden?

12 kommentarer så langt

 1. aggi sa fredag, 9. januar 2009

  Takk for tipset - registreres herved som mulig litteratur for vårens diplomoppgave! :)

 2. andy sa fredag, 9. januar 2009

  Prøver å tenke tilbake, hva lo man av for 10-15 år siden? og hvor mye av det er faktisk i bruk i dag?

  Skal holde meg fra å fabulere mer om VR (noen som husker den gigantiske “ringen” man gikk inn og tok på hjelm og fekta med virtuelle monstre, til alle andres underholdning?) eller hvor vidt haptisk feedback noen sinne blir det nye tastaturet?

  (Det kunne vel vært spennende om musa hadde bitt meg i hånda hver gang jeg gjorde noe “dumt” på maskinen… det er pavlovsk stimuli på sitt beste. Da er det slutt på å trykke i vanvare :-).

 3. Aleksander sa fredag, 9. januar 2009

  Har trua på tankeinput =)
  OCZ har allerede en (ikke så alt for bra) device ute på nett som heter Neural Impulse Actuator som ser ganske gøy ut, hadde det bare vært mulighet for tekstinput =)

 4. andy sa lørdag, 10. januar 2009

  @Aleksander: NIA høres litt spennende ut!
  Jeg er vel kronisk skeptiker til de fleste nye interaksjonsmetoder, men dette hørtes ikke så alt for verst ut.

  $159 sier Wikipedia er confirmed price, ikke stivere enn at det kan være verdt et forsøk :-).

 5. Aleksander sa søndag, 11. januar 2009
 6. Lars K sa mandag, 12. januar 2009

  En kompis bruker en sånn eye-tracker til flightsim, så han kan “kikke rundt” i kabinen, men jeg husker ikke hva den heter… Veldig kult at sånn teknologi kommer som hyllevare for vanlige folk.

  @andy: gi lyd om du gir NIA et forsøk - jeg vil teste!

 7. william throndsen sa tirsdag, 13. januar 2009

  jeg ser for meg at hjularm blir den nye lidelsen…

  jeg kan ikke helt skjønne at det hjulet gjør typing noe enklere i det hele tatt. enklere å forholde seg til kanskje, men hvem har vel ikke bannet seg gjennom en session med å skrive inn brukernavn og lignende i registreringsprosesser på en konsoll før da? det er jo det samme, bare med et hjul (og enda dårligere). det blir kanskje opp til setningsfullføreren, om den er god kan det jo funke til sitt bruk.

  to sitat jeg likte av to forskjellige grunner:

  “i’ll but almost anything as long as its shiny and made by apple”

  “…where computers are used for real work, instead of dicking around”

  så, for å svare på spørsmålet, dette ler jeg av :)

 8. Jørgen sa onsdag, 14. januar 2009

  @Lars:

  Det er ikke en eye-tracker, men mer enn refleks-traker:) Vidunderet heter TrackIR, og er det nærmeste en kommer de gamle 3D-brillene som skulle ta over verden på 90-tallet:) Til en ok pris i alle fall. Anbefales.

  Sjekk ut;
  http://www.naturalpoint.com/trackir/02-products/product-videos.html

  Veldig stilig!

 9. Lars K sa onsdag, 14. januar 2009

  @william: Hjularm, haha. Hjultommel derimot tror jeg ikke er så uvanlig blant ipodklanen. Eller hva med konsolltommel blant konsollbarna… Jeg tror vi kommer til å le av musen i fremtiden, men noen erstatning for tastatur til tekst-input klarer jeg ikke helt å forestille meg.

  @Jørgen: Takk for kommentar og korrigering! Av videoen å dømme ser dette skikkelig stilig ut, men blir man ikke litt svimmel? *må teste*

  Husker det var utrolig vanskelig å holde seg på beina i VR-maskina som stod i den gamle videosjappa på Karl Johan

 10. Jørgen sa onsdag, 14. januar 2009

  @Lars: Til å begynne med fikk jeg vondt i nakken, da jeg prøvde å holde hodet mitt så stille som mulig. Men etterhvert løste deg seg opp, og nå klarer jeg ikke spille uten.

 11. Bjarne Muri sa torsdag, 15. januar 2009

  En liten tanke rundt tankeinput som skrivemetode. La oss si at maskinen skriver dine tanker for deg… Dette er greit hvis du er 100% konsentrert og jobber på, hva skjer når du bruker dataen til sosiale tjenester? IM med ulike folk, der logget en du ikke vil snakke med på og du tenker Å nei, ikke han nå, og vips var det sendt til vedkommende som logget på…. skummelt!

  ps. tror de ler av tastatur som input til gaming om 15 år!

 12. andy sa torsdag, 15. januar 2009

  @Bjarne: Tenk hvor god teknologi dette er for å tvinge mennesker til å si hva de mener om hverandre /til/ hverandre.

  Ingenting som teknologi for å tvinge inn ærlighet i kommunikasjon!

  Apropos tastatur som input til gaming, det er vel allerede på vei ut (som tastatur). Da sikter jeg til teamspeak, ventrilo, etc. Det er vel ingen 15 åringer med respekt for seg selv som bedriver tekstlig kommunikasjon med sine medspillere. Her hyles det om granater og health boosts i headset. Tastaturet er vel redusert til en mengde knapper med spesifikk betydning og ikke ett alfabet for kommunikasjon?

Vil du kommentere?

E-postadressen din vil ikke bli vist til andre