Teknologi og kjønn

Adresseavisen skriver om en butikk i Trondheim som selger “dame/homo-spade”. Spaden er rosa og har et rundt håndtak, ellers minner den om en vanlig spade. Kommunikasjonssjef Ingeborg Grimsmo hos likestillings- og diskrimineringsombudet sier til adressa.no:

- Folk er forskjellige. Det er ikke nødvendigvis en sammenheng mellom å være kvinne og like rosa, ei heller mellom å være homofil kvinne eller mann og like rosa. Det er ikke gitt at dersom kvinner eller homofile skal ha en spade til snøen så skal den være rosa.

Jeg vet ikke om det er en trend, men jeg synes jeg har sett det en stund: alt fra mp3-spillere og håndholdte konsoller til lekeverktøy og fjernstyrte helikoptre i rosa. Hva er det med disse produktene som farges rosa? Av lekene jeg har sett antydes noen av de at de er for jenter. Er det fargen som bestemmer det?

Da en kamerat i kjedsomhet klistret to rødfargede bokmerkelapper på laptopen min tok jeg meg i å kalle den “mer feminin”. Har teknologi kjønn?

Merete Lie har skrevet om kjønn og teknologi. Hun hevder at teknologien ikke er forutbestemt eller gitt i seg selv, den er konstruert frem. Hun spør hvordan kjønn kan forståes i en sammenheng der kropper er fraværende, og hevder svaret ligger i forståelsen av både kjønn og teknologi som kulturelt forankret i en felles symbolsk kulturverden, som man også finner i språk, former og figurer.

Makt- og demokratiutredningen oppsummerer Lies artikkel ‘M - F - Neuter: Kjønnsparadokser på nett’ slik:

Utformingen, funksjonene og bruksområdene som blir knyttet til teknologien, er ikke de eneste mulighetene - teknologien kunne vært annerledes, den har en fortolkningsmessig fleksibilitet. Og det er her Lie trekker inn kjønn og makt som viktige elementer. ‘Makten’, skriver hun, ‘ligger først og fremst i selve definisjonen og avgrensningen av begrepet teknologi - som et kulturprodukt’. Blant annet er kjønn av betydning for om et produkt i det hele tatt kategoriseres som teknologi eller ikke.

Støvsugeren og symaskinen er to eksempler på produkter som faller utenfor teknologibegrepet, på tross av at begge har innebygget mikroprosessorer. Husholdningsprodukter som forbindes med kvinner, faller med andre ord utenfor definisjonen av teknologi og konsekvensen er at det å beherske en pc faller inn under teknologisk kompetanse, mens det å betjene en symaskin er kompetanse som ikke faller inn under rammen for teknologi. ‘Teknologi blir med andre ord gjenstander og kunnskapsformer som får sin form gjennom kulturelle prosesser, ikke bare mens teknologien utvikles og produseres, men også gjennom omtale og bruk’, oppsummerer Lie i artikkelen.

Er det derfor vi gjør spaden og lekene rosa? Lie hevder at verken kjønn eller teknologi kan sees som uavhengige størrelser:

Definisjon av teknologiens bruksområder bygges inn som forutsetninger i teknologien. Å lete etter makten innebærer en annen måte å jobbe på. ‘Kjønn er ikke noe som kan trekkes fra og legges til teknologien etter en likestillingsvennlig fordelingsnøkkel. Det er å nøste opp tråder av den veven som binder sammen teknologi og maskulinitet som er den atskillig lengre veien å gå’.

A B C

Se også artikkelen ‘Menn + maskiner = fortsatt sant’ hos forskning.no og beskrivelser og myter om fargen rosa på wikipedia.

Oppdatering: Jan Omdahl i DB.no skriver om teknologi for kvinner, med utgangspunkt i en nettbutikks Ladies Corner hvor varene er i hovedsak rosa eller leopardmønstret.

7 kommentarer så langt

 1. aggi sa torsdag, 18. desember 2008

  Hadde jeg fått et fjernstyrt helikopter da jeg var 10 kan du banne på at min bror hadde stukket av med det ved første anledning. Hadde helikopteret vært rosa hadde sjansene vært større for at jeg hadde fått hatt det i fred.

 2. Bjarne Muri sa fredag, 19. desember 2008

  Uten kilder i minnet vil mener jeg å ha lest om at telefoner som kan slåes sammen kjøpes mest av jenter. Dette sier ikke noe om kjønnet på selve telefonen, men om brukerens preferanser. Dette forbinder vi (som ikke er politisk korrekt) som kjønnet til telefonen. Uten å ha lest alt til Merete Lie, så erindrer jeg at hun generelt er mer opptatt av ulike enheter som spade generelt og strykejern. Det interesannte er når samme objekt, mobil eller spade skifter kjønn basert på utforming.

  Jeg mener der er en forskjell, da fordi utseende appelerer til mer til det ene kjønnet. Generelt sett er det jo ikke tvil om at gutter og jenter liker forskjellige ting. Gutter liker jo generelt jenter som en livspartner som et eksempel.

 3. andy sa fredag, 19. desember 2008

  Clamshell (sånne “klapp”-telefoner) var jo en gang all the rage for menn (Motorola Star-Tac anyone?).
  Så ble de mindre[1] og til slutt rosa, og så ble de kvinnedomene[2].

  [1] - Min referanse? Min andre (bedre?) halvdel har akkurat en sånn. Kriteriene for å kjøpe den, liten og rosa. Den var faktisk 98% lik den gamle telefonen hennes, bare en nyere modell og rosa. Hadde den gamle kommet i rosa hadde hun nok kjøpt den.
  At på til har den tungvindt menysystem, dårlig lydkvalitet, . Det er nesten frustrerende bare å se på den :-).

  [2] - evnt så ble alle telefoner mindre, men clamshell er så små at man ikke kan putte inn alt det teknologiramlet som fancy kamera, 3g, video, kaffetrakter, touchskjerm, tazer, radio, mp3spiller, etc. som noen mener en telefon burde kunne.

 4. andy sa fredag, 19. desember 2008

  Og bloggen din har ikke automatisk numerering av referanser… så de to over burde nok vært stokket om…

 5. Ole Georg sa søndag, 21. desember 2008

  Når det kommer til “klapp”-telefoner så var de populære i en periode pga utseende og at de tildels var små i forhold til andre typer. Jeg har selv en svart Motorola razr v3 som i disse tider er 4 år gammel. Jeg må nok innrømme at jeg kjøpte telefonen pga designet uten å se så alt for mye på hardware, men kunne nok aldri tenkt meg en rosa versjon selv om jeg hadde fått den gratis.

  Hvorfor? Rosa kan vel forbindes med sin nære slekt, rødfargen, som igjen kan forbindes med hjertet som bl.a. er et symbol for kjærlighet. Vil jeg ha en telefon som kan forbindes med føleleser og kjærlighet? Vel, uten å gå nærmere inn på det, så kan det være det samme bare den ikke er rosa.

 6. william throndsen sa onsdag, 24. desember 2008

  hmm… jeg er veldig uenig merker jeg, i fremstillingen av en generell oppfatning av at strykejern og symaskin ikke er teknologi? har aldri hørt noen hevde det. jeg skjønner hvorfor hun har lyst å lage skillet, men jeg mener det er å ta det for langt.

 7. william throndsen sa onsdag, 24. desember 2008

  jeg har forøvrig en eks som skulle ha telefon en gang, og for henne var alt telefonen kunne revnende likegyldig, så lenge den kunne klappes. hun var veldig opptatt av hvor “fin den var.” akkurat som om hun brukte sin telefon som et smykke eller noe, mens jeg kanskje brukte min mer som et verktøy.. (litt platt å si det sånn men).

Vil du kommentere?

E-postadressen din vil ikke bli vist til andre