Lett tilgang og tommelen

easy access by superlocal on flickr.com

Superlocal skriver på bloggen sin:

using the iPhone a lot lately for virtually everything,
from quick snaps, showing photos of projects,
finding addresses, scheduling etc.

with so many icons,
have arranged them in an upside down capital L configuration,
creating an arc for easy thumb access.

Tommelen er et viktig redskap for interaksjon med mobile enheter og spillkontroller. Men å skrive tekstmeldinger med tommelen på iPhone opplever jeg klossete - det var uhyre effektivt på min gamle Sony Ericsson med T9 ordliste. Jeg er tilbake til pekefingerstadiet på iPhone-tastaturet.

Og ikonene organiserer jeg foreløpig etter farge. Mange farger og nytte på hver side. Også har jeg en egen side for spill. Hvordan er det med tommelen og ikonene dine?

Bilder av Superlocal og meg.

5 kommentarer så langt

 1. Aleksander sa lørdag, 6. desember 2008

  Tror jeg har fått en mer fleksibel tommel etter anskaffelse av iPhone, når det kommer til tekstmeldinger så skriver jeg fortere på iPhone enn på min gamle motor ola…

 2. Arne Krokan sa mandag, 8. desember 2008

  Dette er veldig interessant. Håper du skriver mer om iphones brukergrensesnitt og prinsipper for design på en så liten, men god skjerm.
  Nå finnes det vel også et keyboard du kan hooke opp via blåtann, og da blir jo dette også en datamaskin som kan brukes til oppgaver der du trenger å taste inn større mengder tekst.
  eller kanskje det er talegrensesnittet som kommer til å bli mest dominerende?
  En annen digresjon: I Teleavisen skriver de at det nå selges flere iPhones enn det selges Windowsbaserte mobiltelefoner. Kanskje det er et varsel om Macens seier over vindusutviklerne?
  Selv konverterte jeg til MacAir sist sommer. Strålende fornøyd.

 3. Daniel sa mandag, 8. desember 2008

  Det hadde vært supert om noen kunne gjort praktiske brukerundersøkelser av hvor greit det er å skrive tekstmeldinger på iPhone vs. T9.

  Med fokus på å sammenligne i ulike kontekster som f.eks. når en går på gata, er i møte, i lomma uten å se etc. For meg virker det som T9 med fysiske knapper er bedre egnet for å multitaske med andre aktiviteter. Poenget er at jeg tror hastighet kun et ett av flere parametere som er relevant å sammenligne.

  Noen som har tips om slike brukerundersøkelser utflørt av interaksjonsdesignere?

 4. andy sa mandag, 8. desember 2008

  @Daniel: T9 vs. iPhone er vel egentlig ikke så interessant?
  Det er ingen ting i veien for å lage en applikasjon som lar deg skrive T9 på iPhone?

  Det er nok mer mangelen på taktil feedback som er problemet. Når du taster på iPhonen din i lomma har du ingen mulighet for å vite om du traff tasten eller ikke. Du kan ikke kjenne hvilken knapp du treffer og du kan ikke kjenne om du faktisk trykket på knappen eller ikke.

  Selv uten T9, altså med “multitap”, så vil man fortsatt ha en del konkurranse fortrinn når man snakker om “blindtasting” eller multitask-tasting (jeg tenker mens man kjører bil, men det er vel politisk ukorrekt å gjøre i første omgang).

  Men en større undersøkelse på dette kunne vært interessant å se, problemet er vel hvem som skulle finansiere den… jeg kan se for meg en leverandør som er litt uinteressert i å få det svart på hvitt.

 5. Lars K sa torsdag, 11. desember 2008

  @Aleksander: Har du på ordboken på iPhone? Hva er det med motorolan og iPhonen som gjør at du skriver fortere?

  @Arne: Takk for kommentaren - jeg gjør masteroppgaven min på brukeropplevelse av iPhone, så det kan tenkes det kommer en bloggpost om brukergrensesnittet en gang i fremtiden :)

  Et firma i Californa gjorde en brukertest av iPhone tidligere i høst og la ut resultatene på slideshare. De gjorde noen interessante funn i forhold til det oppleste og vedtatte ved iPhones brukervennlighet.

  Når det gjelder bluetooth har ikke Apple åpnet for tilkobling av annet enn headset. Foreløpig. Det blir spennende å se. Jeg satt på filosofiforelesningene på Dragvoll med en pda og et sammenleggbart tastatur for 5 år siden. Selv om mange så rart på meg, var det utrolig effektivt å ta tekstnotater på den måten - også veide det jo ingenting.

  Aftenposten skriver i dag om NetCom sin undersøkelse av iPhone-brukere som konkluderer med at iPhone-eiere bruker mobilen på en helt annen måte enn andre mobilbrukere. Av deltakerne jeg møter i studiet mitt forteller studentene at de legger igjen laptopen hjemme fordi de får gjort det de skal på iPhone. Andre lar laptopen ligge igjen i veska etter at de har kommet hjem fra jobb fordi de kan sjekke epost på iPhone mye enklere.

  @Daniel og Andy: Jeg forstår Daniel som i å teste en mobil med T9 og fysiske knapper vs iPhone i forskjellige situasjoner. Og helt enig, hastighet er bare en parameter, det er også et målbart output på en eventuell måling sånn undersøkelse. Jeg kjenner ikke til lignende studier, men se artikkelen om competitive texting i Wired. Å kjøre en lignende konkurranse med iPhone kunne hende ville avdekke noen spennende tall, selv om de bare ville beskrevet en ekstrem-situasjon ;)

  Å sitte med iPhone på en humpete buss og ikke klare skrive SMS er mer greit enn å sitte stille på en kontorstol og ha problemer. iPhone krever mer oppmerksomhet og selv om jeg er glad i å se på den fargerike skjermen, skulle jeg av og til ønske at jeg slapp.

  Nokia og Apple utforsker taktile skjermer, det kan hende det gjør hverdagen litt enklere. I mellomtiden skal jeg prøve å lære meg ordboken til iPhone :)

Vil du kommentere?

E-postadressen din vil ikke bli vist til andre