Bokmerker du sosialt?

En kompis uttrykte forleden frustrasjon over alle artikler og ressurser på nett han måtte ha oversikt over i forbindelse med master-oppgaven sin. Han hadde sett del.icio.us et sted men var usikker på hvordan det fungerte og spurte om jeg kjente til det.

Jeg samler lenkene mine ved hjelp av delicious og viste ham hvordan det er bygget opp ved hjelp av tags og nettverk.

“Dette er jo perfekt, det er akkurat det vi trenger! Vi kan samle på artikler til hverandre”

Derfor lenker jeg til den fine videoen til Common Crafts som forklarer konseptet med kløkt, før jeg lister opp noen tjenester som kan passe andre med samme behov. De sosiale bokmerkingstjenestene er veldig like i oppbygning og varier mest i farger og layout:

delicious.com: Min favoritt. Bruker den til alt jeg kommer over som er interessant på nett. Tagger og notatfelter gir god kontroll, og som basisfunksjoner er de tilstrekkelig for meg. Har også kontakter som bruker tjenesten og som tagger lenker jeg kan ha interesse av. Det er også bokmerkene mine fra del.icio.us som listes opp i kolonnen til høyre. Tips: tag ukritisk og med begreper du umiddelbart assosierer med artikkelen eller nettsiden du tar vare på. Da blir det ekstra lett å finne den når det har gått en stund.

ma.gnolia.com: Veldig lik delicious, har muligheter for kommentarer og rating. Gir deg muligheten til å holde noen bokmerker private, en funksjon delicious også fått nå. Ma.gnolia lagrer også kopi av sidene du bokmerker.

furl.com: Samme konsept, andre farger og layout. Har i tillegg grupper som en måte å samle artikler på. Opprett eller meld deg inn i grupper av interesse.

connotea.org: Samme konsept, men har kliniske praktikere som målgruppe.

Andre tjenester som også kan være interessante
instapaper.com: Min favoritt nummer to. Bruker den til ting jeg vil ‘lese senere’, for den samler også artiklene i et svært lesbart format til iPhonen. Veldig kjekk til de lange artiklene i Morgenbladet eller NY Times som passer fint å lese på bussen.

twine.com: Har tatt litt tid for meg å bli klok på Twine. Nå har de endelig fått opp tydelig tag-line på forsiden: Twine is a new way to gather content and connect with people who share your interests. Jeg har invites, så ta kontakt om du vil teste det ut.

StumbleUpon: er en anbefalingsmotor som bruker prinsippene til sosiale nettverk. Det er en tjeneste som lar brukerne oppdage og rate nettsider, bilder og videoer - perfekt for de dagene du føler at det ikke er noe mer spennende igjen på internett…

Hvilke bokmerker har du erfaring med? Hvorfor bruker du det ene og ikke det andre? :)

12 kommentarer så langt

 1. andy sa onsdag, 8. oktober 2008

  Har brukt connotea litt, men da lurker bare i andres bokmerker. Konseptet er smart, men som du sier så er det litt begrenset (ikke bare til klinikere, finnes en del helseinformatikere der også).

  Sånn mer ordentlig bruker jeg foxmarks, i prinsippet ikke en sosial tjeneste (dog man har muligheten til å dele med andre vha delte mapper). Fordelen her er at jeg kan synkronisere det inn i firefox hvor enn jeg er (hjemme, jobb, laptop, etc).

  I tillegg bruker jeg “ReadItLater” plug-in til firefox for å la meg merke til som jeg har tenkt å lese direkte ved å trykke på lenkene. ReadItLater bruker både bookmarks og har sin egen online-tjeneste (med iPhone støtte for dere som er sånn)…

 2. Hans Petter sa onsdag, 8. oktober 2008

  Her går det i Delicious/del.icio.us - fungerer bra til mine behov, men hadde satt pris på om de ble bedre på å presentere hva andre finner interessant, alá Digg og reddit.

  Nå er nok ikke Delicious tenkt å fungere på samme måte som de to andre jeg nevnte, men det ville uansett blitt en forskjell siden man her ville se hva folk bookmarket, og ikke hva folket stemte frem som interessant.

  Hva er forresten brukernavnet ditt på Delicious Lars Kristian?

 3. Lars K sa onsdag, 8. oktober 2008

  @andy: foxmark støtter i hvert fall et stort behov: tilgang til de samme bokmerkene flere steder :) må legge til at jeg bruker bokmerkene i firefox og delicious forskjellig: ff-bokmerkene er snarveier mens delicious er søkbart arkiv - eller roteskuff, om du vil… ;)

  det høres ut som du bruker readitlater på samme måte som jeg bruker instapaper. takk for tips!

  @hans petter: ja, det spørs om ikke digg og reddit gjør det bedre, men sjekk ut ma.gnolia, de har rating.

  brukernavnet mitt på det meste er larskflem :)

  http://delicious.com/larskflem

 4. andy sa onsdag, 8. oktober 2008

  @Lars: Er litt nyskjerrig på hva forskjellen mellom dine ff-merker og delicious-merker. Og hvor vidt du bruker tagging-funksjonaliteten i ff?

  Før FF3 (altså før tagging av bokmerker og den nye juiced-up adresselinjen) så pleide jeg aldri å bokmerke sider. Jeg fant de i history, lagret innholdet lokalt, veldig ad hoc. Som oftest gikk mye tid med på å google opp ting, dvs jeg husket heller søketermene enn å lagre adressen.
  Mest fordi min erfaring med bokmerker i browsere er at til slutt ender man opp med en kjempeliste med linker som man ikke helt husker hvorfor man bokmerket og ingen orden (for jeg bokmerket litt på samme måte som jeg bruker ReadItLater, altså for å komme tilbake til ting). Dette ble da blandet med mer permanente bokmerker og resultatet er kaos.

  Nå bokmerker jeg alt muligrart hvis jeg tror jeg skal tilbake til det, men jeg setter alltid tagger på det. Ikke nødvendigvis tagger relatert til innhold, men til kontekst (altså hva jeg hadde tenkt å bruke innholdet til).
  Med den nye adresselinja så søker den også i tagger, fungerer wunderbart spør du meg.

  Jeg innser at jeg sikkert er en sinke på alt som er web2.0, for meg er terskelen ofte å registrere meg. Innser at nå at min bruksmønster sikkert er det delicious (og ma.gnolia, osv) er til for, men jeg liker fortsatt det at jeg har kontrollen over bokmerkene mine.

  Liker ikke helt det at andre kan se taggene mine (antar det er styrbart uansett) eller at jeg må “utlevere” vennenettverket mitt…

  (Innså også tidligere i dag at jeg ikke har konto hos noen av de vanlige OpenID leverandørene, så jeg er nå stuck i Web1.5 limbo inntil videre).

 5. william throndsen sa onsdag, 8. oktober 2008

  hmm. tror jeg skal begynne å bokmerke.

 6. Lars K sa onsdag, 8. oktober 2008

  @andy: ff-bokmerkene tagger jeg ikke i det hele tatt, visste faktisk ikke om den muligheten før du skrev det her :)

  jeg gjorde litt som deg før: samlet det jeg syntes var interessant, men måtte jobbe litt med kategoriseringen og å finne en mappe bokmerket kunne passe i. tungvindt og uoversiktlig, veldig fort kaos som du skriver.

  det høres ut som arbeidsflyten din er akkurat slik min er med delicious: jeg tagger både innhold og kontekst. det kan hende noen synes at mine tagger er “feil” eller misvisende, men jeg tagger jo i utgangspunktet for meg selv. prøver heller å tagge en tag for mye enn en for lite… vil understreke at du på delicious fortsatt har kontroll over bokmerkene dine. du trenger heller ikke ha kontakter hvis du ikke ønsker.

  det eneste ankepunktet ditt slik jeg ser det er “offentligheten”. det har jeg respekt for, men må få føye til at jeg er glad ikke alle holder bokmerkene sine for seg selv - jeg har stor glede av å browse tag clouds og andre brukere sine bokmerke-strømmer.

  det kan også hende at ff-bokmerkene dine søkes opp litt raskere enn hos delicious i og med de ligger lokalt, så det også må du ta i betraktning.

  du er ingen sinke selv om du har høy terskel for å registrere deg. vil sitere øyvind solstad i nrkbeta:

  livet er jo en beta, du kan ikke stå på kanten å se på

  halve moroa er jo å dele og delta!

  @william:

  *taktfast* gjør det, gjør det, gjør det

 7. Aggi sa torsdag, 9. oktober 2008

  Jeg bruker delicious, men er mye flinkere til å bokmerke ting enn til å faktisk gå inn og se på alt det jeg har tenkt at jeg skal gå inn på siden og se på…
  Litt som da jeg hadde mail-mappen “svar på siden”…Ble aldri svart på de mailene gitt…

 8. william throndsen sa fredag, 10. oktober 2008

  liker forøvrig den filmen veldig godt, den trekker liksom litt på sånn iPhone-aktig touch-interface. men så er det jo bare papir.

 9. Aggi sa torsdag, 16. oktober 2008

  Prøvd denne?
  http://www.soup.io/

 10. Lars K sa torsdag, 16. oktober 2008

  @Aggi: Takk for tips! :D

  Den minner om tumblr.com, hvor jeg har min utklippsbok, sjekk ut den også. Virker som de har samme funksjonene men ulik måte å “samle” innholdet på. Jeg må sjekke den ut litt nærmere, test-tjenesten var litt treg…

  Jeg bruker stjerne-knappen i gmail som “svar på siden” sånn at jeg ser de mailene hele tiden og blir stresset av de. Å knipse bort stjerner gir enorm følelse av måloppnåelse, enda så trist det er… å ta bort stjerner :(

 11. Lars K sa onsdag, 12. november 2008

  Se denne presentasjonen om journalistikk og det sosiale nettet for gode tips om effektiv bruk av blant annet delicious, twitter og rss-lesere

 12. tenketing.net » Å bare dele sa søndag, 30. november 2008

  [...] blir tydeliggjort gjennom disse fire hovedpunktene. Se også tidligere poster og kommentarer på Bokmerker du sosialt?, Topp tre web 2.0 tjenester for akademia? og Dette er [...]

Vil du kommentere?

E-postadressen din vil ikke bli vist til andre