To eksempler på visning av tv-program

Oppdatering: Posten er endret etter at jeg ble gjort oppmerksom på at tjenesten har ulikt design før og etter kl 18:00. Dagbladet har altså ikke gjort om designet sitt slik jeg antydet først. Posten må derfor leses som en kommentar på tjenesten slik den fremstår etter kl 18:00.

Tv-programmet helt nederst på dagbladet.no ser ut til å ha fått en fin oppløftning. Vet ikke om dette er gammelt nytt, men jeg oppdaget det ved en tilfeldighet i målløs nettavisvandring forrige søndag. Enkel bruk av aktive og passive farger viser hva som går på tv resten av dagen. Det er ikke vanskelig å se at jeg tok denne skjermdumpen rundt klokken ni om kvelden.Da jeg sjekket dagbladet.no på ny i dag så jeg at designet hadde endret seg. Bruken av farger er erstattet med annerledes tekstoppstilling og skriftsstørrelse. Målet er imidlertid det samme:
ved å skille viste tv-programmer fra kommende programmer skal det være lettere for brukeren å se hva som går på tv akkurat nå eller senere på dagen.

Jakob Nielsen sier i en av sine heurestikker for design av brukergrensesnitt at objekter, handlinger og muligheter skal synliggjøres slik at brukeren skal slippe å huske informasjon for å fullføre en oppgave. Designet skal minske den kognitive belastningen ved at kunnskapen plasseres i systemet og ikke i brukerens hode. Det er lett å finne ut hva som går på tv i kveld fordi brukeren slipper å måtte skanne utdatert eller uaktell informasjon først.

Dagbladet har trolig revurdert designet sitt siden det er endret i løpet av noen dager. Personlig synes jeg det første designet er enklest å lese fordi oppstillingen følger en naturlig konvensjon. Klumpen med tv-programmer i det andre designet gjør meg litt forvirret og må lese mer av det som står der for å skjønne at det er programmer som har gått tidligere på dagen. Selv om dagbladet.no har plassert tv-programmet helt nederst på siden kan det være at siste design er valgt fordi det tar mindre plass på skjermen.

Hvorfor blogger jeg dette? Det første designet gjorde meg positivt overrasket over hvordan enkle designvalg kan gjøre relevant informasjon lettere tilgjengelig. Var tenkt til å legge ut en kort bloggpost om det og oppdaget endringen tilfeldig. Synes det var rart å oppdage at de igjen hadde endret på det.

Hva-går-på-tv-akkurat-nå-informasjon har jeg forøvrig savnet lenge på tekst-tv. Selv om nyere digital-tv løsninger gir deg denne informasjonen når du zapper, hadde den informasjonen også vært bekvemmelig å ha på første side av tekst-tv uten å måtte navigere frem til side nummer fem-eller-seks-hundre-ett-eller-annet. Plassen på side 100 er kanskje litt for verdifull…

6 kommentarer så langt

 1. amund sa onsdag, 1. oktober 2008

  hehe, kanskje den eneste forskjellen er at klokken ikke har blitt 18:00 ennå og at de derfor ikke har begynt å fade ut forbipasserte programmer? ;) den som er i nærheten av en datamaskin senere i kveld får se..

  men uansett, tv-programopplistning på internett har jeg alltid hatt et anstrengt forhold til, inntil jeg for 6 uker siden ble etablert med digital-tv og pvr fra get. nå har jeg aldri lenger behov for å sjekke programmet andre steder enn på boksen, forøvrig ser jeg vel faktisk ikke på live tv lenger heller.

 2. Lars K sa onsdag, 1. oktober 2008

  takk for oppdateringen, sjef! dette er litt pinlig: jeg har ikke sjekket godt nok de eksemplene jeg trekker frem før jeg skriver om dem!

  vel, vel, dagbladet har tydligvis funnet ut at denne tjenesten bør tilpasses ettermiddagstilbudet på fjernsynet. det er mer enn jeg klarte å skjønne ;)

  denne posten skal oppdateres

 3. amund sa onsdag, 1. oktober 2008

  kudos for transparent selvkritikk :)

 4. andy sa torsdag, 2. oktober 2008

  I perioder hvor jeg har hatt tv og ikke har hatt mediacenter, så må jeg innrømme at brorparten av besøkene til db.no har vært for å sjekke tvprogrammet. Det er betraktelig bedre enn å finne frem en eller annen avis (som oftest er feil avis)…

  Fortsatt er mediacenter/pvr fremtiden. Bare sier det.

 5. Elisabeth Svendby sa torsdag, 2. oktober 2008

  Takk for den positive omtalen av tv-programmet vårt!

  Jeg er veldig enig i ditt sitat fra Jakob Nielsen om brukergrensesnitt. Don’t Make Me Think! av Steve Krug er en av mange gode bøker, som tar for seg akkurat dette temaet, og absolutt er verdt å lese.

  I 2006 lanserte vi også en avansert versjon av tv-programmet (http://www.dagbladet.no/tvprogram/), plassert i en grid, med en rød linje som viser hvor vi er på tidslinja. Denne typen grid har vi sett at flere digital-tv leverandører har benyttet på sine pvr-bokser i ettertid, og det fungerer veldig godt. Fordelen vår er at vi kan kombinere dette med eget stoff, som filmanmeldelser, terningkast osv.

  Men, uansett hvor kult det nye er, vil det alltid være veldig mange som foretrekker det gode gamle tv-programmet. Derfor har vi bevisst beholdt dette på forsida vår :)

  - Elisabeth Svendby
  (Designsjef - Dagbladet.no)

 6. Lars K sa torsdag, 2. oktober 2008

  @andy: har like mye tro på fremtiden som du, jeg måtte båre nevne drømmen min om tekst-tv - mens det ennå finnes… ;)

  @Elisabeth: takk for kommentaren! som nevnt vil jeg bruke designet som godt og enkelt eksempel på hvordan utdaterte programmer viker i “visuell tyngde” for kommende programmer. ble bare forvirret der et øyeblikk over noe jeg først tolket som “et nytt design” :)

  har sett grid-oppstillingen med tidslinjemarkøren, og hvordan dere legger informasjon inn i visualiseringen av tv-programmets lengde: smart bruk av visualiseringteknikker og interaksjonsdesign.

Vil du kommentere?

E-postadressen din vil ikke bli vist til andre