The Live in Live-Blogging

Webdagene 2008 er over. I tillegg til å få oppleve inspirerende foredrag og diskusjoner med deltakere, sitter jeg igjen med en erfaring jeg ikke hadde fra før: liveblogging. Det var mye vanskeligere enn jeg trodde. Derfor vil jeg skrive litt om liveblogging.

Da Gulltaggen arrangerte Internettkonferansen etterlyste jeg dekning av blant annet foredraget til Jonathan Harris. Hvor var Internettkonferansen på internett? Var det ingen som hadde vært der? Å arrangere en konferanse om web uten at den selv omtales på nett er som et fotball-VM uten TV-kommentatorer. Det er som Dagsrevyen uten reportasjer.

Martin Gjesdal hadde fin dekning av webdagene i fjor, jeg har stor glede av sammendrag og oppsummeringer av konferanser på nett. Da jeg ble invitert med av NetLife Research så jeg på det som en fin måte å kunne bidra.

Jeg forstår liveblogging som å gjengi hovedmomentene fra et foredrag i rimelig kort tid etter at foredraget har vært holdt, slik at andre som ikke er til stede på konferansen eller deltakere som trenger en oppsummering kan få det via aktuell blogg. En ting er dekningen, en annen ting er hvor direkte den er. Ekstreme varianter av liveblogging er blant annet engadget.com og macrumors.com sine dekninger av Apple events. Nettaviser liveblogger når store nyhetssaker følges på direkten.

Jeg hadde ikke rukket å lese kommentarene på Hvordan liveblogge-posten til Martin Bekkelund før jeg dro, og Zuckerman og Giussani’s Tips for conference bloggers leste jeg først om kvelden av konferansens første dag. ‘Post senest 10 minutter etter at foredraget er over’, stod det. Den dagen var hver av bloggpostene mine gjennomsnittlig to timer forsinket. Og verre ble det. Min siste post fra konferansen kom fire dager etter at foredraget var ferdig. Forståelsen av liveblogging som blogging i ‘rimelig tid’ etter foredraget er avsluttet er mitt tilfelle altså relativ.

Noen foredragsholdere verserer rundt et tema som om det var en del av en samtale, mens andre holder seg til en oppbygning som er lett å følge. Begge deler er bra, og det ene er ikke nødvendigvis vanskeligere å følge og notere enn det andre. Å holde bloggingen ‘live’ var vanskelig fordi jeg ikke klarte å slippe teksten før jeg var fornøyd med egen struktur og eget innhold. Så selv om Zuckerman og Giussani sier det er greit at posten preges av dårlig språk og unøyaktigheter, krever liveblogging øvelse i å bearbeide og fange nyheter mens det skjer.

Øyvind Solstad og Jon Gunnar Wold linker til sammendraget av sine foredrag på egne blogger. Det tar jeg som et godt tegn på at jeg har fått med essensen. Om dekningen av konferansen ikke ble direkte, oppnådde jeg i alle fall ett av to mål: å dekke konferansen. Dekningen har også digi’s journalist glede av, jeg synes jeg kjenner igjen flere av avsnittene i artikkelen hennes…

Som Anders Fagerhus avsluttet sitt foredrag: Feedback er viktig for det gir oss en mulighet til å bli bedre. Legg gjerne igjen en kommentar på hva som kunne vært annerledes eller bedre, enten her på tenketing.net eller under foredragets bloggpost på iallenkelhet.no. Du finner oppsummeringene fra foredragene jeg dekket i kronologisk rekkefølge nedenfor:

Se bilder fra konferansen på flickr, og les hva folk sier om webdagene på twitter. Du finner også bloggposter fra konferansen på kuttisme.no.

3 kommentarer så langt

 1. Webdagene og live-blogging « Brukskvalitet.no sa onsdag, 24. september 2008

  [...] foredrag og har fylt på med flere referat etter konferansens slutt. Tenketing.net har beskrevet fenomenet live-blogging. Liveblogging forekom også på kuttisme.no, hvor b.l.a. ansatte hos webdagene-arrangør IXD [...]

 2. KP sa onsdag, 24. september 2008

  Vi hadde litt koordineringsproblemer med liveblogging på kuttisme. Det to som blogget kjente ikke hverandre og ingen hadde bilder på kuttisme. Derfor ble det litt dobbeltdekning:)

 3. Lars K sa onsdag, 24. september 2008

  Dobbeldekning er bare bra det, men kanskje ikke i samme ‘kanal’ :)

  Dekningen til kuttisme.no var bra, dessuten fikk den meg til å få opp skrivedampen - den ene posten var jo ute før foredraget var over. Det var mer live enn jeg fikk til :D

Vil du kommentere?

E-postadressen din vil ikke bli vist til andre