Pekende hånd

Prisma Teknik blir beskyldt for å benytte et religiøst symbol på fotgjengerovergang-boksene de produserer. Fingeren som peker oppover kan tolkes som en henvisning til himmelen slik flere kristne ikoner og bilder av Jesus gjør.

Administrerende direktør Jan Lund ved Prisma Teknik bekrefter ovenfor den svenske avisen Aftonbladet at designet er laget med overlegg.

Handen betyder ”det finns bara en väg till Gud och det är Jesus” [...] Tanken är för oss att det ska bli känt. Alla människor behöver ha budskap från Jesus

Boksene er solgt til 17 forskjellige land og kan ses mange steder rundt om i Norge. De er også solgt til muslimske land som Saudia Arabia, hvor den pekende fingeren blir raskt tildekket, i følge den svenske nettavisen The Local.

Prisma Teknik sine nettsider kan man forøvrig lese:

We at Prisma Teknik are dependent on and grateful for all the good customers and suppliers we have. It is also thanks to the care from God that we have developed to be the successful company we are today. We want to have Jesus as a part in everything we do. Christian values and God’s guidance is the foundation of Prisma Teknik.

Selv om designeren av boksen dementerer den religiøse hentydningen, skal det rent designmessig være unødvendig med en slik henvisning til en knapp. Om ikke knappen kommer godt nok frem i seg selv, er det her designarbeidet bør gjøres - ikke på hvordan man best kan forklare hvor knappen er.

En diskusjonstråd på IxDA spør hva dette gjør med med web-musepekeren og hvordan vi skal forholde oss til den…

5 kommentarer så langt

 1. Aslak Raanes sa onsdag, 27. august 2008

  Akkurat den «jeg-vil-at-det-skal-grønt-for-fotgjengere-boksen» som du har bilde av har irritert meg i hele sommer. Den ga faktisk ikke grønt lys for fotgjenere. Jeg trykket på knappet, ventet pent og pyntelig, så ble det rødt for kryssende trafikk, jeg tenkte det er min tur nå, istedet ble det grønt til parallel trafikk og for så å bli grønt til kryssende trafikk. Personlig synes jeg ikke disse boksene er godt designet; de gir ingen taktil feedback på at en trykker på knappen.

  Skal jeg tippe så er denne trykkknappboksen valgt fordi den er holdbar (og kanskje fordi den har symboler for blinde), ikke fordi den har god design.

 2. Lars K sa onsdag, 27. august 2008

  Hva, den boksen har vært min ideal bli-grønt-boks! Etter å ha opplevd kryssene i Oslo i sommer har jeg nesten savnet dette krysset… Det må skyldes en feil i den automagisk lyskryss-logikken.

  Helt enig med du om designet: en pipelyd og et lys som man aldri er sikker på lyser er litt dårlig feedback på en sånn boks. Boksen er nok en slagerfordi den holder ut vær og vind. Bra at de har tatt hensyn til blinde, men hvordan finner de egentlig en knapp som går i ett med aluminiumskassa?

 3. william sa tirsdag, 2. september 2008

  jeg syns disse boksene er skikkelig najse, for du trenger bare sveipe borti med fingeren eller noe for å “trykke” på den. den utrolig tilfredsstillende pipelyden som resulterer er også for meg mer enn nok feedback, igrunnen. i tillegg, hvis du er så heldig å få grønn mann umiddelbart etter du trykker, så er lydbildet enda vakrere; sånn, type “PEEP! - bip bip bip bip…” :)

  til forskjell syns jeg de gamle, med de store, tunge knappene var mye værre, og ga mindre feedback sånn sett. det var jo en kilometer inn til der man faktisk fikk trykt, samt at tommelen nesten brakk, eller sklei av den runde formen og kilte seg fast i det latterlig store mellomrommet mellom knappen og vannskjermen eller hva f det var for noe.

  merker at dette handler mer om funksjon enn design, men jeg må si at det var spennende med det andre også, og hvor tydelig det liksom blir nå som jeg har blitt det fortalt. den mannen under der også, han fikk ikke så mye oppmerksomhet, men han er vel en del av det. designmessig har han, spør du meg, enda mindre å gjøre der enn fingern. hvis man ser bort fra det antatte budskapet fra Prisma.

 4. Lars K sa fredag, 5. september 2008

  helt enig med mannen og fingeren. du har gode poenger med de store tunge knappene også. hva om den vibrerte når trykket var blitt registrert? hva med de som ikke hører? lyset skal gi beskjed at trykket er registrert, men jeg har mere enn en gang opplevd at jeg må stå og vente og håpe på at det blir grønt, fordi det ikke er noe som forteller meg at trykket er registrert

 5. tenketing.net » Om tenketing.net og 2008 sa torsdag, 8. januar 2009

  [...] Pekende hånd [...]

Vil du kommentere?

E-postadressen din vil ikke bli vist til andre