Dérive


Fra wikipedia:

In philosophy, a Dérive is a French concept meaning an aimless walk, probably through city streets, that follows the whim of the moment. It is sometimes translated as a drift.

Jeg bor i Oslo for første gang og kjenner kun byen gjennom besøk hos venner og familie, og en og annen skoletur på ungdomsskolen. Bydeler og gatenavn kjenner jeg best gjennom sangtekster og bøker. Når jeg nå har sjansen til å ha god tid til å utforske byen på egenhånd, kan jeg heller ikke la være sanke data mens jeg går: som jeg har beskrevet tidligere, bruker jeg trackmyjourney.com til å lagre turens gps-koordinater. Det er en morsom måte å lagre gatereferanser på. Å sjekke hvor jeg har gått på kartet etterpå gjør at jeg husker gatene bedre, og jeg klarer plassere sangtekstene i forhold til resten av byen. Jeg må innrømme at målet for turen var å kanskje finne en passe bortgjemt café å feire turen på, men akkurat det ble mislykket.

Hjemme igjen sitter jeg med en følelse av at iPhone 3G med innebygget GPS kan bli en perfekt partner til å fange steder med. Se for deg et nytt sted, en kafe eller restaurant, som du ikke har sett før, som du passerer tilfeldig. Ta et bilde, legg ved et notat og lagre det med gps-koordinatene. Dette blir ikke bare enda et notat, men noe som kan plasseres geografisk på et kart - eller fysisk til en lokasjon. Er det ikke sånn man organiserer seg ellers? Legger nøklene på fast plass på benken, setter søpla ved utgangsdøra for å huske den når den må kastes, har bøker i bokhylla, kniver i skuffen og regninger på skrivebordet? Å legge handlelista til butikken så den minner deg på den når du går forbi etter jobb, eller å legge notatet du kommer på rett før du legger deg til arbeidsplassen så du får påminnelsen i det du kommer på jobb, vil kanskje være å organisere seg på samme måte.

Geominder gjør noe av dette, men det spørs om ikke en tilsvarende tjeneste på iPhone gir en bedre brukeropplevelse.

Hvis du er spesielt interessert kan du laste ned gåturen til Google Earth her eller se den i Google Maps her her [jeg ser at jeg er i ferd med å lage et kart over flere gåturer] Ja, den var ikke spesielt lang.

6 kommentarer så langt

 1. astrid sa onsdag, 11. juni 2008

  Kan jeg få anbefale deg å lete etter følgende cafeer mens du er ute og går?
  Kaffefuglen - Pilestredet/Universitetsgata, Sentrum
  Tim Wendelboe - Grüners gate 1, Grünerløkka
  Valkyrien Kaffe og Te - Majorstukrysset, Majorstuen
  Java - Ullevålsveien, St. Hanshaugen
  Garantert god kaffe. Lykke til med gåturene i Oslo!

 2. amund sa onsdag, 11. juni 2008

  fin tur! jeg skulle ønske det ble mye billigere å bruke 3G-intensive tjenester i utlandet, det er ofte der jeg ønsker meg dem mest. man ser så utrolig mye mindre turist ut med en iPhone i hånda enn med kart, notatbok og kompass :)

  si fra hvis du skulle komme til å rote deg bort mot fredensborg i en av dine deriveer, så kan du få en guidet tur i området :)

 3. Lars K sa onsdag, 11. juni 2008

  @astrid
  Tusen takk for tips! Det tar jeg gjerne i mot, aller helst, faktisk :) I fremtiden hadde jeg vel kanskje fått de tilsendt som lokasjonsbaserte lenker jeg bare kunne åpne i mobilen min, som deretter guidet meg til riktig gatehjørne… Men jeg skal gå mye i Oslos gater i sommer, jeg skal klare å peile meg frem på egenhånd.

  @amund
  Helt enig, det er etter turer til utlandet og nye steder jeg har skjønt verdien av dette. Oslo litt utlandet for meg ;) Du skal ikke se bort i fra at jeg beveger meg i din retning en dag - å treffe deg i sommer hadde uansett vært hyggelig :)

 4. Morten sa lørdag, 14. juni 2008

  Stay fit. Walk with Jesus, som de amerikanske evangelistene sier. (Så en forstyrrende dokumentar fra Bibelbeltet i Unaiten her forleden)

  Byturer, dériveer, stadtbummeln, passagiata, ja, kjær aktivitet har mange navn, og vandringer i byer er en kjærkommen aktivitet. Med iPhone 3G blir mulighetene svimlende og brukeropplevelsen bedre. Gleder meg til å laste ned en av dine gåturer og se om jeg kan finne noen kryssningspunkter den dagen jeg svinger innom storbyen der i sør.

  God tur videre!

 5. Yngve sa mandag, 23. juni 2008

  Jeder Schritt macht fit, som man sier i Tyskland!

 6. william sa mandag, 14. juli 2008

  jeg merker at disse nyvinningene kommer til å fare meg hus forbi etterhvert som de dukker opp, og jeg må med en viss vemodighet innrømme at min tidligere forakt for mine eldre generasjoners teknologivegring etterhvert begynner å innhente meg. det er også bemerkelsesverdig at de eneste telefonnummere jeg husker er hustelefonene til min barneskoletids lekekamerater.

  anders b sitt for eksempel: 32 811 484.

  eller ole jørgen: 32 81 92 11.

  med fare for å legge hodet på hoggestabben: hva med å bare huske hvor denne cafeen du vil besøke ligger? eller å ha en sånn slags røfflig oversikt over hva man trenger til husholdningen slik at man kan gå i butikken uten lapp?

  jeg må vedgå at jeg er av den nokså konservative oppfatning at hvis man slutter å bruke hjernen, så vil den slutte å funke.

Vil du kommentere?

E-postadressen din vil ikke bli vist til andre