DIY multi-touch

Seth Sandler har laget en guide på en hack som gir deg muligheten til å oppleve multi-touch med større grensesnitt enn på en iPhone. Hacken er enkel å gjøre, alt du trenger er en pappeske, en glassplate, et ark og et webkamera - en video demonstrerer hvordan boksen kan settes sammen. Last ned pakken med programfilene, konfigurer kameraet og sett i gang.

This uses Front Diffused Illumination, with normal ambient light (infrared not required or needed) and a normal off-the-shelf webcam.

When you place you fingers on the surface, shadows are created where your fingers are. The webcam sees these shadows and sends the image to the tracking software which tracks the shadows.

Første test jeg gjorde av oppsettet var hjemme med en bøtte som boks. Da var lysforholdet i rommet perfekt og den registrerte fingrene presist, men styreflaten ble liten. Da vi testet oppsettet med en større eske på skolen var taklyset for sterkt og skyggen fra hendene blandet seg med fingertuppene. Med litt ekstra sidebelysning gikk det bedre, men det bekreftet at systemet er avhengig av riktig lysforhold for å fungere.

I programpakken ligger det ved flere flash-demoer som viser forskjellig funksjonalitet og interaktivitet. Når man kan bruke flere fingre, og ikke er begrenset av én peker, kan også flere brukere bruke boksen sammen: pong blir et kult to-player spill. Bilde-applikasjonen var nesten like tøff som Jeff Han sin demonstrasjon. Jeg oppdaget også etterhvert at man kan legge inn sine egne høyoppløselige bilder og leke med de. Tøff måte å se igjennom feriebildene på.

Det følger med en musedriver som gjør at du også kan styre musepekeren med multi-touchboksen, men det er vel mest for å demonstrere at det går an. Det er ikke spesielt effektivt for mappingen mellom boksen og det du ser på skjermen er veldig dårlig, det er vanskelig å vite hva du treffer når du trykker. De har lagt inn visuell feedback som du kan skru av og på i noen av demoene, noe som hjelper deg å beregne hvor du skal sette fingerne, men boksen krever litt trening. Det tar ikke lang tid å finne ut at den store styrken til mulit-touch ligger i å kunne trykke direkte på skjermen og manipulere objektene der du ser dem, slik som i Jeff Han’s Perceptive pixel - eller på en iPhone. Dette er imidlertid en utrolig tøff hack, og nuigroup.com har et stort forum og en wiki hvor ulike måter å bygge multi-touch-skjermer diskuteres og presenteres. Sett av litt penger og noen timer og du har ditt eget Microsoft Surface.

De mest kjente operativsystemene har i utgangspunktet ikke støtte for flere musepeker-inputs enn én. MPX modifikasjonen av Linux X Server har imidlertid støtte for dette. Det åpner for bruk av multi-touch grensesnitt også i vanlig vindubasert operativsystem, uten at jeg vet noe om hvordan den opplevelsen vil være. Det hadde vært gøy å teste sammen med en slik boks. Se denne videoen for demonstrasjon av flere musepekere i MPX.

1 kommentar så langt

  1. [...] konferansen fikk jeg teste Surface, det er virkelig et kraftig og sosialt system. Har testet et hjemmelaget multitouch-oppsett tidligere, men det er en helt annen opplevelse å manipulere dataen direkte. NUI is the new loud. [...]

Vil du kommentere?

E-postadressen din vil ikke bli vist til andre