Topp tre web 2.0 tjenester for akademia?

En liten uformell undersøkelse på gang:

Hvilke tre web 2.0 tjenester bruker du mest i studier/forskning?

Min liste blir som følger:

 1. netvibes.com: den holder styr på alle rss’er, blogger, små notater og todo’s
 2. del.icio.us: perfekt sted å samle bokmerker, og en god start for et søk
 3. google books/scholar: jeg bruker disse om hverandre og sammen når jeg leter opp referanser, bøker og artikler

Dette er ikke for å starte en diskusjon om hva web 2.0 er, om tjenestene egentlig er web 2.0, eller hva du oppfatter som web 2.0. Jeg trengte bare en referanse til nye tjenester på nett som fungerer i akademisk arbeid.

Så hva er dine favorittjenester, og hvorfor?

12 kommentarer så langt

 1. aggi sa mandag, 2. juni 2008

  1. Netwibes (til alt)
  2. Wikipedia (til alle definisjoner, beskrivelser osv jeg ønsker kjapt oversikt over)
  3. Google-docs (til de jævvla Eksperter i Team-rapportene..)

 2. andy sa mandag, 2. juni 2008

  1. ßloglines - ingen over, ingen ved siden, men en masse under. I motsetning til alle de hippe barna så bruker jeg den bare til RSS, lite annet.
  2. Google Scholar (vel innimellom bruker jeg mest x-port.uio.no / universitetsbiblioteket, men de er hardly Web2.0, men hvis får si wikipedia, så må vel disse være lov også).
  3. http://www.clue-international.com/ntnu (fungerer kun fra NTNU-nett), men clue i web-utgave. Raskere å slå opp i enn dokpro.uio.no og webster)
  3. It’s Learning. Undervurdert! Veldig greit til CSCW (for å bruke et elegant ord for samarbeid) på tvers av fag osv. hvor datakunnskapen til resten ikke nødvendigvis er jevnt fordelt. Prosjekter på It’s Learning er faktisk ikke så ille som mange skal ha det til…

  Ettersom det var topp tre, og min nummer en egentlig ikke har noe med akademia å gjøre, så la jeg inn to 3ere.

  Nå skal det jo også sies at jeg ikke er spesielt web2.0 fanboy og ikke har google/gmail-konto eller er på facebook, så jeg er vel ikke akkurat midtpunktet i normalfordelingen…

 3. Kim Joar Bekkelund sa mandag, 2. juni 2008

  1. Google Reader. Må ha en webbastert feedreader siden det er mye fram og tilbake mellom flere maskiner (og når antall feeder er > 300).
  2. Del.icio.us. Alt av bra lenker jeg kommer over. Men innser at jeg det siste halvåret har blitt slappere på denne fronten.
  3. Wikipedia. Som Aggi nevner over er Wikipedia fantastisk når man skal få en kjap oversikt.

  Utenom dette har jeg blitt stor fan av universiteter som gir ut pod-/videocaster med forelesningene sine. Jeg fulgte Algdat-forelesningene til MIT på ocw.mit.edu, og de var mange hakk over nivået på forelesningene på Gløs.

 4. andy sa tirsdag, 3. juni 2008

  @Kim Joar:
  Apropos OCW vs NTNU, jeg har så vidt fulgt begge. La ikke merke til enorm forskjell i selve undervisningen (det kommer selvfølgelig litt ann på hvilken foreleser) men det er vel mer tilgjengeligheten til OCW som gjør det til en så utrolig praktisk tjeneste som det er.

  IT GK publiserte for et par år siden video (søkbare på tema) av alle forelesningene, som et ledd i en doktorgrad, mon tro om det fortsatt er tilgjengelig. Var en kjempetjeneste hvor man kunne si at jeg lurer på “for-løkker” og så ville den hoppe rett til de relevante bitene av forelesninger som berører for-løkker.

  Litt søking så fant jeg den jommen også, http://mmdb.idi.ntnu.no/savanta/index_en.html for en kjapp intro til Savanta.

  YouTube er også på kjapp vei inn, selv om jeg ikke har fått brukt den til veldig mye studierelatert ennå.

 5. Arild Faxvaag sa tirsdag, 3. juni 2008
 6. Kim Joar sa tirsdag, 3. juni 2008

  @andy: Jeg merket det godt i Algdat iallefall, men klart, det er nok ikke slik i alle fag. Men det er utrolig praktisk å kunne stoppe forelesningen når man lurer på noe, slik at man kan slå opp i boken, på nettet eller annen plass. Jeg var kjempefornøyd med det den gang, og dersom jeg har ett nytt fag som også finnes på OCW kommer jeg garantert til å sjekke det ut!

  Jeg skal sjekke ut Savanta!

  Forresten kan jeg anbefale Google Tech Talks-kontoen på YouTube. Mye interessant der.

 7. Lars K sa tirsdag, 3. juni 2008

  @aggi
  brukte dere google docs samtidig, sånn at flere skrev i samme dokument samtidig?

  @andy
  alt er lov! gøy å se du trekker frem it’s learning, jeg synes også det har fått urettferdig medfart i kritikken. ting som faktisk fungerer havner i skyggen. hvis bloglines gjør nytten, er det ikke vits å bytte. jeg vurderer å legge inn clue som nettside-widget i netvibes, men er redd siden er en smule tungkjørt allerede ;) fikk ikke savanta til å fungere, forresten - den fant ikke videoklippene, men søkene så ut til å fungere.

  @kim joar
  wikipedia er glimrende oppslagsverk, enig med du og aggi. jeg hørte imidlertid en foreleser si: forskning kan gjerne starte med wikipedia, men aldri stoppe der ;) har du erfaring med bruk av wiki til å dokumentere arbeid eller lignende?

  @arild
  connotea var ny for meg - er den mye brukt blant dine kollegaer? ser at den fronter seg som en bokmerkebibliotek for “all researchers, clinicians and scientists”, mens del.icio.us generelt kalles “social bookmarking”. connotea oppnår kanskje på den måten å samle mer forskningsrelatert innhold, og unngår støy i form av å være en side for “alt mulig”.

 8. andy sa tirsdag, 3. juni 2008

  @lars:
  Det er mulig savanta har gått av med pensjon, det er vel en del år (tipper 5-6) siden prosjektet var nytt, så det som skulle bevises er nok bevist og tjenesten er sikkert gått ut på dato…

 9. MortenD sa torsdag, 5. juni 2008

  1. http://safari.oreilly.com/ er veldig grei å ha når man sitter fast med koding. 10000 lærebøker kan ikke ta feil :-)
  2. For et kjapt overblikk er wikipedia uvurdelig. Selvsagt kritisk - og jeg ender jo ofte opp med å flikke på artiklene jeg leser.
  3. Og jeg er enig med andy - It’s learning er undervurdert. De tilbyr mange gode tjenester og det er skuffende å se hvordan ansatte på NTNU åpenlyst saboterer bruken av It’s learning. I det minste burde alle ansatte vært pålagte å vedlikeholde en oppdatert timeplan for fagene sine i It’s learning, men sålenge ansatte boykotter systemet av prinsipp er dette vanskelig.
  Oi - der ble jeg revet med, gitt :-)

  På maskina mi er Endnote veldig god å ha - det å kunne søke i artikkel/bok-databaser og importere til Endnote er konge - spesielt når Word-integrasjonen er såpass god.

  Jeg savner et godt system for å la flere jobbe i samme dokument samtidig, så hvis Google Docs kan dette nå, så er veldig interessant. Det å drive å maile forskjellige versjoner av en rapport mellom prosjektdeltakere er egentlig en risikosport.

 10. Yngve sa mandag, 23. juni 2008

  Veldig interessant og nyttig tråd!

  Jeg bruker forøvrig startsiden.no til oppslag i ordbok og leksikon, foruten Clue.

  Bruker også define:ordetjeglurerpå i google, som funker veldig bra på engelske ord og uttrykk.

 11. andy sa onsdag, 23. juli 2008

  okei, litt johnny-come-lately her, men kom over en ganske funky søketjeneste som aggrerer en hel haug med treff:

  http://www.allplus.com

  (basert på http://www.polymeta.com svjv).

 12. tenketing.net » Dette er Tweetypedia sa onsdag, 3. september 2008

  [...] sommeren spurte jeg “Hvilke tre web 2.0 tjenester bruker du mest i studier/forskning?” og fikk både ventede og uventede [...]

Vil du kommentere?

E-postadressen din vil ikke bli vist til andre