Klassiske eksempler på visualisering

I boken “Information Visualization” (2006) trekker Robert Spence frem noen klassiske eksempler på god visualisering. Disse er laget lenge før datamaskinen var oppfunnet og verktøyene vi har nå til å bearbeide data eksisterte. De viser essensen av visuell fremstilling av data. Fellesnevneren ved disse eksemplene er egenskapene ved resultatet: av bare å se på diagrammene skapes en forståelse eller innsikt. Spence tar utgangspunkt i denne definisjonen av visualisering:

visualize: to form a mental model or mental image of something.

og poengterer at visualisering utelukkende er en menneskelig kognitiv aktivitet, som ikke har noe med datamaskiner å gjøre. Noen av eksemplene har han hentet fra Tufte (1983).

Napoleons karttegner
Kartet viser Napoleons marsj til, og tilbaketrekningen fra, Moskva. De fleste seerne av dette kartet trenger ikke spørre hvorvidt tykkelsen på linjene fremstiller antall soldater i hæren, eller hvorvidt brunt indikerer fremrykning og svart tilbaketrekning. 440 000 soldater dro ut og at bare 10 000 kom tilbake. Man trenger ikke lese om ekspedisjonen for å få betydelig forståelse av hvordan marsjen utspant seg, og kartets hovedbudskap står igjen lenge etter at vi har sluttet å se på det.

Florence Nightingale’s endringer
Endringene Nightingale innførte ved sykehusene på midten av 1800-tallet, senket dødeligheten betraktelig. Dette vises tydelig slik hun fremstilte det i diagrammene sine over periode og antall døde. Enkelheten i diagrammene hennes gjorde det mulig for henne å presse igjennom viktigheten av reformene sine hos den britiske regjeringen - hun fikk gjennomslag og anerkjennelse.

Snow og koleraepidemien i Soho
Da koleraepidemien i Soho brøt ut på midten av 1800-tallet, fikk medisinsk offiser John Snow ansvaret med å få kontroll på utbruddet. Han undersøkte kart over området for å få oversikt over hvor de døde bodde og kunne raskt se at epidemien var konsentrert rundt en bestemt vannpumpe. Etter at han låste pumpen for bruk, sank antallet døde. Han har fått oppkalt en pub etter seg like ved der pumpen stod.

London Underground
Spence trekker også frem kartet over Londons undergrunnsbane av Harry Beck, som et eksempel på god visualisering hvor seeren forlater bildet med en avspeiling av det i hodet. Beck fikk ikke mye betalt for arbeidet, men har hatt enorm innflytelse på kart over transportsystemer rundt om i verden.

Referanser og bilder

Spence, Robert (2006). Information Visualization:Design for Interaction. Prentice Hall

Tufte, Edward R. (1983). The Visual Display of Quantitative Information. Graphics Press USA (2nd Ed edition. Jan 2001)

Florence Nigthingale på Wikipedia

Minard, Napoleons karttegner, på Wikipedia og hos Tufte

Snow på John Snow site

6 kommentarer så langt

 1. Kim Joar Bekkelund sa søndag, 18. mai 2008

  Dette er virkelig fantastiske eksempler på informasjonsdesign. Leser for tiden en del Tufte, og bøkene er en drøm å lese siden han har ekstremt gode eksempler hele veien.

  Hvordan er Robert Spence-boken?

 2. Lars K sa mandag, 19. mai 2008

  boka til spence er veldig god. den har skoleboktilnærming til emnet, så den er veldig metodisk og han referer mye til tufte. også har han fokus på interaktiviteten og hvilke muligheter som ligger i det. anbefales.

  har du tufte av egen interesse eller er det pensum i et fag? takk for at du stakk innom tenketing :)

 3. Kim Joar Bekkelund sa mandag, 19. mai 2008

  Leser Tufte av egeninteresse. Begynte å fatte interesse for informasjonsdesign for en stund siden etter å ha kommet over noen skikkelig gode visualiseringer i NYT, samt i en del bloggposter (f.eks. http://www.nytimes.com/ref/us/20061228_3000FACES_TAB2.html og http://www.time.com/time/covers/20061030/where_we_live/). Det er når man ser informasjon vist som dette at man innser hvor mye klarere man forstår den enn om vi hadde fått den presentert i en eller annen tabell med hundrevis av elementer med tekst. Man ser også sammenhenger på en helt annen måte.

 4. Lars K sa mandag, 19. mai 2008

  tøffe eksempler, where we live har jeg sett referert til hos smashing magazine, sjekk ut oversikten der hvis ikke du har sett den før.

  også Hans Roslings gapminder. han snakker om at forskningen må endre sitt syn på verden, og beviser det med sine ‘moving graphics’. presentasjonen hans hos ted er heftig.

 5. Kim Joar Bekkelund sa mandag, 19. mai 2008

  Nice. Hadde helt glemt Gapminder-presentasjonen, den er virkelig heftig.

  Hvilke fag er det du har som har om informasjonsdesign/visualisering?

 6. Lars K sa mandag, 19. mai 2008

  det faget som tar for seg informasjonsarkitektur og interaksjondesign på gløshaugen er så vidt jeg vet bare IT3402 Design av grafiske brukergrensesnitt. det er et samarbeid mellom Institutt for Produktdesign (IPD) og Institutt for Datateknikk og Informasjonsvitenskap (IDI).

Vil du kommentere?

E-postadressen din vil ikke bli vist til andre