Digitale fotavtrykk

Da vi var på Hovden i påsken, tok jeg med GPS’en min for å dobbeltsjekke om den var gøy å ha med på tur. Jeg tenkte det kunne være gøy å sjekke hvor i terrenget vi hadde vært og hvilket tempo vi klarte å holde, ved å logge skiturene. Påskeaften hadde vi fantastisk vær, appelsiner og kvikklunsj, egen grill-wok og kokk: perfekte forhold for en lang dag på ski i den norske fjellheimen.

GPS’en har blåtann, og kan kobles sammen med det meste som snakker samme språk. Jeg kjøpte den billig på eBay for noen år siden og har brukt den mye sammen med tomtomPDA’en (som fikk et nytt liv på grunn av det). Etter å ha sett James Bond bruke Sony Ericsson k800i telefonen min i Casino Royale på kino i fjor, ble jeg veldig nysgjerrig på om det fantes noe fancy gps-programvare tilgjengelig til mobilen på nett. Jeg fant TrackMyJourney.com.

Nettsiden bruker mye tekniske begreper på ting jeg ikke aner noe om, har mange referanser til metadata og filtypeinformasjon som jeg som triviell bruker ikke orker å tenke noe på. Etter å ha brukt tjenesten en del er jeg mer begeistreit for hva man kan gjøre med GPS-dataen enn selve tjenesten: man kan lese av masse morsom statistikk, som høyeste og laveste nivå over havet, lengde, og selvfølgelig hastighet - og man får tegnet opp rutene i Google Maps eller Microsoft Virtual Earth.

Hovden skitur

På Hovden startet vi på 850 meter og besøkte høyeste nut på 1170 meter. Med en gjennomsnittsfart på 2,46 km/t sier det seg selv at vi tok oss god tid. I bakken hjem gikk det imidlertid i 35 km/t. Klarer du å se hvor vi hadde rastepause? Vi var ute i nesten fire og en halv time, men bevegde oss bare i to timer, over tilsammen 10.7 kilometer.

Etter litt knoting klarte jeg å eksportere GPS-dataen til Google Earth filformat, og kunne for eksempel sende filen til venner og familie for å vise hvilken del av kloden vi hadde tilbakelagt da vi besøkte Murchison Falls i Uganda i høst.

Safari Murchison Falls

Typisk nok, gikk batteriet tomt midt på deltaet, minutter før vi så løven. Du kan laste ned det som ble lagret av safarituren til Google Earth her. Se skituren påskeaften her [Velg "Lagre som..." hvis du ikke får åpnet filen direkte]

TrackMyJourney har også en funksjon som gir deg muligheten til å følge GPS-lokasjonen live over nett. Klienten på mobilen laster opp dataen til siden, og den du har gitt tilgang kan følge bevegelsene direkte. Kunne vært gøy å teste neste gang fetteren min skal sykle Vestfold rundt?

Det er gøy å legge igjen digitale fotavtrykk, jeg skulle bare ønske det var litt enklere. Web 2.0 mashups med blant annet Google Maps har skapt mange spennende tjenester for digitale fotavtrykk, med og uten GPS. Nokia Sports Tracker til Nokia telefoner ser smidig ut, hadde jeg bare hatt Nokia telefon så jeg fikk testet den. Har savnet en GPS-funksjon på Nike+ tjenesten jeg bruker så jeg slapp å tegne rutene selv, men kunne logge de direkte. Med en slags snittverdi, kanskje målingene hadde blitt mer presise også da? På Gmap Pedometer kan man også plotte inn joggeruten sin manuelt, hvis man trenger hjelp med å beregne avstand. Garmin Forerunner er en alt-i-ett-dings for de som måtte trenge alle disse opplysningene til treningen sin. Garmin anbefaler både MotionBased og Training Peaks til GPS- og trenings-data.

Nok om trening. Det jeg savnet hos TrackMyJourney var en enkel funksjon å mappe bildene jeg tok, til ruten jeg beveget meg. Da kunne jeg plassert kaffebildet fra rastepausen påskeaften på kartet, og løven og de andre dyrene fra Uganda hadde ligget langs ruten sånn at de som fikk den tilsendt kunne “dra på” safari de også.

SmartCom GPS

Ønsker meg tips om noen kjenner noen triks eller tjenester. Også gleder jeg meg til den dagen mer av Norge er tilgjengelig i høyere oppløsning på Google Maps/Earth.

Bilder
Alle av meg, bortsett fra siste som er av Justin Lee.

16 kommentarer så langt

 1. aggi sa fredag, 18. april 2008

  …og så ønsker du deg vel bedre batteri på GPS´en, kanskje…? ;P

 2. Lars K sa mandag, 21. april 2008

  ja! eller hjelp til å huske å ta med laderen, i hvertfall ;)

 3. Audun sa fredag, 25. april 2008

  Neida, for nå fikk jeg IKKE lyst på GPS liksom.

  Likte muligheten for å logge skiturer, sykkelturer etc. Må sjekke ut mulighetene der ute. Kanskje det enkleste er å investere i en Forerunner først som sist, ihvertfall om denne kan plotte ruten på kart når jeg kommer hjem.

  I tillegg så har jeg kikket litt på en GPS-modul til speilreflekskameraet mitt. Posisjonen min ved hver eksponering vil da bli logget i bildefilens EXIF-data, noe som automatisk leses av Flickr i ettertid.

 4. Lars K sa fredag, 25. april 2008

  audun, kult å høre fra deg her :) har lurt litt på forerunner selv, men med bluetooth gps’en er jeg litt mer fleksibel, selv om det krever mer oppkobling og programmer/tjenester.

  gps-en til kameraet ditt hørtes spennende ut. det er en ta-bilde-funksjon i trackmyjourney-klienten, men man kan ikke justere bildekvaliteten og får bare lavoppløselige bilder. å putte gps-posisjon inn i metadata synes jeg er en veldig veldig bra ide - kjør på!

 5. Audun sa fredag, 25. april 2008

  Her er video som viser hvordan Canon har løst dette:
  http://www.canon.co.jp/imaging/wft/wft-e2/manual/gps/index.html

  Koster noen tusen kroner så ligger noen flere år frem i tid for min del dessverre.

  I tillegg kommer det første kompaktkameraet med innebygd GPS allerede om en måneds tid:
  http://www.akam.no/artikler/gps-kamera_paa_vei/51033

  Dermed kan vi kanskje håpe på et Ixuskamera med samme muligheten om et par år?

 6. Lars K sa lørdag, 26. april 2008

  stilig - men du trenger en gps i tillegg til den adapteren? ser ut som om man kan bruke adapteren til ekstern lagring, så en tp-plugg der også, du får kanskje mer funksjonalitet med på kjøpet? en bluetooth gps kan også kobles til med kabel, så vidt jeg vet og koster ikke mer enn 400 nok på ebay, mot 900 kr på komplett

 7. Audun sa lørdag, 26. april 2008

  Ja, man trenger GPS-enheten i tillegg.

  Den adapteren er en wifi-enhet med mulighet for tilkobling av TP-kabel og/eller USB-kabel.

  Den gjør at man f.eks kan overføre bildene automatisk og trådløst fra kameraet til en laptop som videresender direkte til desken i avisa f.eks.

  Tror den også trengs for å trådløst styre kameraet via fjernkontroll vha radiobølger.

  De billigere speilrelfeksmodellene har ikke støtte for wifi-tilkobling, men har til gjengjeld IR-mottaker slik at det ikke koster mer enn en hundrelapp å kjøpe trådløs utløser til de.

  Denne adapteren koster etter hva jeg har hørt ca 3000kr

 8. Lars K sa onsdag, 7. mai 2008

  Sjekker ut ny gratistjeneste nå: Active Outdoor, en tjeneste fra Wayfinder. Den bruker kartene til Wayfinder, men selger terreng-kart som kan lastes ned, så den kan brukes på tur. Klienten på mobilen virker oversiktlig og enkel, og kan fint brukes til navigering. Men ideen er å logge aktiviteten din og bruke dette som innhold i et community, med statistikk, blogger og grupper.

  Batteriet på gps’en var nesten dødt, så fikk bare testet tracking i 2 minutter. Du kan lage ruter i Google Maps på nett og hente disse inn i klienten på mobilen, eller hente andres ruter. Du kan sende lokasjonen din på sms eller epost.

  Skal teste den mer på neste løpetur :)

 9. MortenD sa torsdag, 8. mai 2008

  Denne ser ganske lovende ut: http://www.dpreview.com/news/0608/06080202sonygpscs1.asp
  Det er en ren tracking GPS og har derfor kun USB grensesnitt :-)
  Bluetooth i tillegg så hadde denne vært genial. Koster ikke mye heller.

 10. Lars K sa torsdag, 8. mai 2008

  @morten: den er ikke dum! har sett den i bruk tidligere, gjennom flickr, men jeg er redd den har like tungvint software bundle som de fleste andre sony produkter. ideen er god.

  kommer iphone med gps til sommeren tror du?

 11. Kristian sa mandag, 12. mai 2008

  Jeg har akkurat kjøpt meg Forerunner 305, og er veldig fornøyd foreløpig. Så i utgangspunktet etter en gps som hadde en utgang som var kompatibel med dSLRen min, men fant ut at det ikke var noen “treningsgps’er” som hadde den muligheten, så jeg slo det fra meg. Men det som kanskje kan fungere er en funksjon som heter waypoints, du merker et bestemt punkt på turen ved å trykke på en knapp på gpsen. Når du så laster inn data fra gpsen får du med disse punktene som nåler i kartet. Disse waypointsa mener jeg det skal det være mulig å eksportere i et standardformat, og om du da har programvare som kan ta i mot disse og legge dem inn i exif, da har man kommet langt på vei. Utfordringen blir å huske hvilke punkt som hører til hvilke bilder, men det kan løses ved å enten gi waypointsa navn (som filnavn på bildet), eller legge ved kommentar på bildene når de blir tatt (f.eks waypoint nummer).

  Forerunnern har en del andre finesser. Den har selvfølgelig ikke kart som en vanlig tur-gps, men det er mulig å laste inn ruter som du har laget på forhånd på pcen. F.eks. kan du tegne inn en rute på google maps, laste opp denne til Forerunnern, og da vil du se en “strektegning” på skjermen som følger ruta du har lastet opp. Du har dessuten en kompassnål, samt en “finn hjem” funksjon som viser vei til startpunktet på turen, eller til en av dine markerte waypoints.

  Den største ulempen er vel batterilevetid, du kan logge 10 timer med data før minnet er fullt og det skriver over seg selv. Kan ikke du lage et dockingprogram til ipod-touch da Lars, så jeg kan tømme gpsen på tur? :)

  Jeg har brukt motionbased for treningsdata. Her er et eksempel på hva den gir av info: http://trail.motionbased.com/trail/activity/5556232

 12. Lars K sa mandag, 12. mai 2008

  Dette var kult, Kristian - takk for kommentaren! Forerunner ser absolutt interessant ut, først og fremst fordi den er en gps som kan festes på armen og kan måle hjertefrekvens, men også fordi den virker enkelt i bruk. Kartfunksjon hadde vært et pluss, men man kommer langt med en guide-funksjon som du beskriver. Jeg synes det var gøy å se hvordan pulsen din varierer med hastigheten :)

  Det bør fungere å gjøre som du beskriver, å overføre waypoint-data til exif, men jeg kjenner ikke noen programmer som gjør det. Fant imidlertid mange freeware programmer som konverterer ulike gps-datafiler gjennom et enkelt google-søk.

  Er du sikker på at den skriver over data etter 10 timer? Jeg trodde ikke gps-data tok så mye plass. Men du drar vel ikke på langtur uten laptop’en? :P Batterilevetid kommer man ikke utenom, min holux bluetooth holder ca like lenge.

  Hva er inntrykket ditt av motionbased? Lastet ned ruten din som .gpx og lastet den opp i trackmyjourney.com for å sjekke hva jeg fikk opp der. Hjertedataen følger selvfølgelig ikke med, men det er gøy å se hvordan man kan flytte og dele gps-data. Jeg kan sykle ruta di ved hjelp av mine gps-tjenester på mobilen. Ser du syklet litt feil ved Ski, de waypointsa ville jeg nok slettet først ;)

 13. MortenD sa mandag, 12. mai 2008

  Jeg vil tro at det vil komme endel spennende ting med sommerens iPhone 2.0-slipp. Det er mange hint til GPS i betaversjonen av iPhone 2.0. Det er også en reell sjangs for at iPhone og iPod Touch kan få støtte for gps over bluetooth - og da kan man få se mye spennende. Det finnes jo mange el-cheapo gps-moduler med bluetooth som koster fra 500 og opp - slik som denne og får man brukt denne mot en iPhone/iPod Touch så har man kommet langt.

  @larsk: Sony-GPSen er markert som trukket i Sonys egen nettbutikk, så det er nok noe på gang der også. Å ha en slik i fotobaggen er tøft - spesielt på reiser. Men da må de komme med bedre batteritid enn 14 time - jeg kan tenke med en uke eller to :-)

 14. Lars K sa tirsdag, 13. mai 2008

  Jepp, med gps på iPhonen får vi også flere morsomme og annerledes lokasjonsbaserte spill som Fruit farmer.

  Bare batteriet tåler det…

 15. tenketing.net » Dérive sa onsdag, 11. juni 2008

  [...] tid til å utforske byen på egenhånd, kan jeg heller ikke la være sanke data mens jeg går: som jeg har beskrevet tidligere, bruker jeg trackmyjourney.com til å lagre turens gps-koordinater. Det er en morsom måte å lagre [...]

 16. tenketing.net » Om tenketing.net og 2008 sa torsdag, 8. januar 2009

  [...] Digitale fotavtrykk [...]

Vil du kommentere?

E-postadressen din vil ikke bli vist til andre