Bildedeling

Hvis du spør hvorfor jeg legger ut bilder på internett, svarer jeg at det er en måte å dele opplevelser på. Jeg finner samme glede i å se andres bilder, som jeg innbiller meg at andre kan ha av å se mine. Jeg finner mye inspirasjon i å kunne ta del i andres faglig arbeid eller trivielle, dagligdagse opplevelser gjennom bilder. Det er for meg en måte å kunne dele og delta.

Marika Lüders skriver i papirutgaven til DN 19. - 24. mars om å dele bilder på internett og hva bilder representerer i en slik kontekst. Det å dele bilder har en lang tradisjon, men i vår tid kan bilder deles i en større sammenheng. Hun hevder det er blitt en del av fotografiets alminnelige funksjon. Digitalkameraer og kameramobiler gjør at vi tar mange flere bilder av langt vanligere hendelser enn tidligere.

Men selv om vi deler disse bildene utenfor den private sfæren er ikke resultatet en tragisk inflasjon der verdien av hvert enkelt bilde går mot null. Tvert i mot gir nettverkstjenestene fotografiene mer mening.

Men, skriver hun, det er fortsatt vanlig å forstå fotografier som bare avtrykk av virkeligheten.

Fordi minner alltid er kontekstavhengige kan bilder aldri avsløre annet enn små biter av “sannhet”.

Life along the Malecón

5 kommentarer så langt

 1. william sa lørdag, 22. mars 2008

  Jeg liker så godt hvordan digital- og spesiellt mobilkameraene har bidratt til å senke terskelen for hva som kan “få lov” å være et bilde.

  Men vi tar visst fortsatt med oss finkameraet når vi skal forevige minneverdige anledninger, ifølge noe jeg leste om det. Selv også i Sør-Korea, hvor jeg hører det er blitt dagligdags med 10megapiksels mobilkameraer.

 2. aggi sa mandag, 24. mars 2008

  jeg var lenge redd for at vi ikke skulle klare å huske stemningen fra Malecon, Baracoa, men det har du klart i dette bildet.
  Hurra :)

 3. Lars K sa tirsdag, 25. mars 2008

  >william: helt enig, det er gøy at du nevner dette - alle bildene jeg tok på cuba var med min sony ericsson k750i. når jeg tenker på det i ettertid er det egentlig helt sinnsykt å dra til et så fantastisk pittoresk sted uten bedre kamera. men jeg stolte på mobilkameraet, og bildene jeg har derifra har har fått en spesielt uttrykk som jeg liker ekstra godt, nå i ettertid.

  >aggi: takk, det bildet gir mange gode minner :)

 4. Audun sa fredag, 25. april 2008

  Jeg slutter aldri å overraskes over den gode bildekvaliteten på bildene mortsan legger ut på flickr tatt med hans k810i.

  Allikevel tar jeg så og si aldri bilder med denne selv til tross for at jeg alltid har den med meg.

  Ser motiver, lys og situasjoner overalt og ønsker at jeg hadde med 30D’en min, men tankene går aldri til den flotte kameramobilen jeg har liggende i lomma.

  Kan det være at jeg tok i bruk mobilkameraer FOR tidlig og at hjernen min tillegger mobilbilder negative følelser, de samme jeg fikk da jeg så gjennom bildene fra min gamle t610, t630 osv?

 5. Morten sa lørdag, 26. april 2008

  william: kjempepoeng! jeg blir også glad når jeg ser eksempelvis studenter krysse gamle bybro og stopper opp for å ta et morgensola med kamermobilen. øyeblikksbilder liker jeg godt.
  audun: takk for komplimentet til både mobil (og kanskje hånda som holder og øyet som ser ;)). jeg opplever at jeg med mine tre kameraer, nikon d50, nikon coolpixs9 samt k810i kan ta ulike type bilder for ulike typer anledninger. fotografi er mer tilgjengelig med mobilkamerat - øyeblikksbilder. kompaktkamerat s9 til fest og moro - overflødig supplement til mobilen i grunnen, men dog bedre billedkvalitet. og slr til reiser og ordentlig fotosafari.

Vil du kommentere?

E-postadressen din vil ikke bli vist til andre