Dans, dans, dans…

I forrige nummer av Aftenpostens A-magasinet introduseres en ny trend. På franske diskoteker, gater og nettsteder samles folk til en dans, komponert til en blanding av teknomusikk fra Belgia og Nederland og elektromusikk fra Italia og Spania. Kulturen fra de samme landene er også blandet inn, og resultatet er: Tecktonik. Konseptet virker i utgangspunktet enkelt, dansen går ut på å vifte ekstatisk med armene i takt med musikken. Videoen nedenfor er av tecktonic-superstjernen Treaxy og kompanjongen hans.

Treaxy forteller til A-magasinet at navnet tecktonic “er et ordspill relatert til jordens bevegelse, platetektonikk. Jordskorpen består av plater i konstant bevegelse. Som tecktonic-dansen”. I Frankrike arrangeres det store eventer hvor folk samles for å danse tecktonic. Danserne har alltid kallenavn og arrangementene omtales som “killer”-kvelder, hvor danserne “sloss” mot hverandre.

Artikkelen fikk meg til å tenke på en annen europeisk dans jeg fikk nyss om nylig, som japanerne er så begeistret for: Cathrine skriver nemlig om sitt møte med Para para. Hun var på en para para event i Japan og fikk lære grunnstegene:

Para para er synkrondansing der man bare beveger beina fra side til side og danser kun med hendene. Dansen er ferdiglagde rutiner til faste sanger og alle danser på likt. Kan minne om line-dance, bare uten beina og til pop-musikk. Vanligvis Euro eller j-pop. Man har også trance-versjoner.

Der tecktonic er kaos og energi, er para para kontrollert og synkronisk. Den hyggelige fellesnevneren er at masse folk samles til dans. Kollektiv solo-dans.

5 kommentarer så langt

 1. Morten sa torsdag, 21. februar 2008

  føler at jeg har holdt på med ukontrollert veiving og kniksing i mange, mange år allerede. det er jo en slager på fest og spesielt på russiske skipsdekk. men jeg skal ikke være noen til å stoppe franskmenn i svarte gevanter og beckham sveis til å fremme denne fritidsaktiviteten der ute i den store verden. så lenge de ikke slår ned noen må det vel gå bra..? para para derimot blir litt vel nürnberg for min del.

 2. Aslak Raanes sa torsdag, 28. februar 2008

  Var dette A-magasinet for 15 . februar? Buy and Read gir ikke miniatyrbilder for endel sider (https://www.buyandread.com/mediaport/pages.htm?date=20080215&pub=174
  ) av denne utgaven av A-Magasinet, og Aftenposten gir null treff når jeg søker etter dette.

  Dette er vist noen ungdommene i Lyon tydeligvis driver med, så det hadde vært kjekt å kunne vise at dette har havnet i radaren til vanlige media i Norge.

  Jeg vet ikke, men jeg tror kanskje ikke dette får samme gjennomslag i populærkulturen som parkour (de siste filmene med James Bond, Die Hard, Jason Bourne synes jeg å huske har hatt elementer av parkour). På den andre siden så ser det ut til at Tecktonik er et registrert varemerke. Det kan bety at det er noen som står bak og markedsfører det, noe som igjen kan bety at vi kan høre endel om fenomenet i løpet av et par år før det dør ut.

 3. Lars K sa torsdag, 28. februar 2008

  >aslak: ja, det er utgaven du refererer til, fra 15. februar. fant ikke artikkelen online, skulle gjerne ha lenket til den. kjøper du digitalutgaven, får du med deg en to-siders artikkel om emnet. og tecktonik er et registrert varemerke, ja.

  hvor lenge er du i frankrike forresten?

 4. Aslak Raanes sa mandag, 13. oktober 2008

  Forresten, på lørdag så jeg faktisk noen som brukte tecktonik/tektonik i sin danseforestilling med Yelle’s «A cause des garçons».

 5. Lars K sa onsdag, 15. oktober 2008

  Tøft! Beveger trenden seg mot kalde nord?

Vil du kommentere?

E-postadressen din vil ikke bli vist til andre